10.04.2003, 00:00

Namiesto obrovského nárastu cien ropy v dôsledku vojny v Iraku sa ropní producenti obávajú opaku -- OPEC varoval v utorok po rýchlom postupe spojeneckých síl v Iraku pred drastickým poklesom cien ropy: Od začiatku marca stratili 28 % a teraz dosahujú na európskych trhoch takmer 25 USD za barel. OPEC sa bude na mimoriadnom zasadnutí 24. apríla snažiť o opätovné obmedzenie ropnej produkcie. Väčšina z irackých ropných polí je pod kontrolou spojencov. (TASR)

Zlato na americkej burze COMEX sa odrazilo od utorkového 4,5-mesačného minima, keď dolár a akcie na Wall Streete sa oslabili napriek úspechom spojeneckej ofenzívy v Iraku. Globálni investori sa zameriavali na nepriaznivé prognózy výsledkov spoločností a súčasnú situáciu v americkej ekonomike. Júnové dodávky zlata sa zvýšili o 0,7 USD na 322,9 USD/unca, posledná spotová cena na COMEX-e bola 322/322,5 USD/unca, spotová referenčná cena v Londýne v popoludňajších hodinách bola 323,4 USD/unca. (SITA)

Spoločnosť Allianz AG ponúkne svojim akcionárom sedem nových akcií za každú 15. účastinu, ktorú vlastnia. Ponuka bude trvať od 15. do 29. apríla, pričom cenu určí spoločnosť neskôr. Allianz tak chce posilniť svoju kapitálovú základňu, ktorú zasiahli odpisy na portfóliu ich majetku a finančné straty. Manažment očakáva, že Allianz poskytne 20- až 40-% zľavu zo 64 EUR za akciu, za ktoré sa obchodovali, keď bola ponuka oznámená. (TASR)

Poľské ministerstvo štátneho pokladu plánuje stanoviť verejnú ponuku predaja 10 až 20 % akcií poisťovne PZU SA. Táto situácia by mohla nastať koncom roka 2004 alebo začiatkom roka 2005. Štátny poklad vlastní 55 % PZU SA spolu s minoritnými vlastníkmi bankou Millennium a poisťovacím konzorciom Eureko, ktorým dokopy patrí 30 % PZU SA. Podieloví majitelia PZU sa zatiaľ nedokázali dohodnúť na štruktúre budúceho vlastníctva poisťovne. ????

Nemecký podnik verejných služieb E.ON zvýši svoje podiely v troch českých distributéroch elektrickej energie (REAS) prostredníctvom kúpy akcií od rakúskej firmy Energie AG Oberösterreich (EAG). Akvizícia posilní pozície koncernu E.ON v ČR, kde už vlastní podiely v šiestich z ôsmich distributérov elektriny, pričom majoritu získa vo firmách Jihočeská energetika (50,5 %) a Jihomoravská energetika (50,2 %). (TASR)

Podľa odhadu vlády zostane Británia najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v rámci G7 -- minister financií G. Brown pri predkladaní rozpočtu na nasledujúci fiskálny rok odhadol rast na 2 -- 2,5 %. Vlani a predvlani rástla britská ekonomika priemerne o 2 %, teda viac ako v USA, Japonsku a eurozóne. Minister neoznámil, aké rozhodnutie prijme jeho úrad o dva mesiace v súvislosti so vstupom krajiny do EMÚ. (Reuters)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. október 2024 01:32