StoryEditor

Problémy Košíc s umorením obligácií

05.06.2003, 00:00

Košice nestihnú do konca júna umoriť prvú polovicu komunálnych obligácií za 170 mil. Sk tak, ako si to mesto schválilo v zmysle znižovania dlhovej služby. Dôvodom je nedostatok disponibilných zdrojov, ktoré košická radnica chcela získať z predaja časti mestských lesov alebo z preklenovacieho úveru. Mesto chcelo umoriť časť obligácií z dôvodu vyplácania vysokého ročného úroku z obligácií - 16,5 %. Definitívnym termínom umorenia obligácií, sledovaný bankami, zostáva 15. december 2004. HN o tom včera informovala hovorkyňa košického magistrátu Zuzana Bobríková. "Termín 30. jún sa ukazoval ako reálny v prípade, že by februárové mestské zastupiteľstvo schválilo úpravu rozpočtu. Keďže banka sleduje nielen zmluvné dokumenty, ale všetky dokumenty, ktoré sa viažu k financovaniu, a medzi najdôležitejšie patrí práve rozpočet, o tomto našom termíne vie a sleduje ho. Mesto v návrhu rozpočtu stanovilo aj zdroje na umorenie obligácií a spôsob ich získania. V prípade, že by rozpočet nebol zablokovaný a poslanci by hlasovaním rozhodli o návrhu rozpočtu, celý proces by sa bol uskutočnil v plánovanom termíne. Keďže poslanci návrh neodsúhlasili, mesto nemohlo umoriť obligácie, lebo chýbali finančné zdroje z plánovaného predaja lesov. Zastupiteľstvo neodsúhlasilo ani druhý spôsob získania prostriedkov prostredníctvom preklenovacieho úveru, čím sa 30. jún 2003, ako termín na umorenie komunálnych obligácií, stal nereálny," povedala.
Podľa najnovšieho návrhu na úpravu rozpočtu, ktorý je predložený na dnešné rokovanie mestskej rady a následne na júnové mestské zastupiteľstvo, sa nový termín na umorenie komunálnych obligácií stanovil na 25. augusta 2003, pričom košická radnica predpokladá súhlas poslancov s navrhovanou úpravou rozpočtu.
Neodsúhlasením termínu splatenia obligácií k 30. júnu Košice podľa Bobríkovej strácajú mesačne 4,7 mil. Sk. "Dúfame preto, že bude akceptované aspoň navrhované riešenie, teda riešenie úverovými zdrojmi, ktoré zlacňujú túto transakciu asi o 8 % p. a., čo predstavuje mesačne úsporu zhruba 2,3 mil. korún. Táto alternatíva však predpokladá, že do pôvodného termínu splatnosti, teda do decembra 2004, mesto nájde spôsob na definitívne riešenie na splatenie preklenovacieho úveru zo zdrojov speňaženia majetku mesta. Či to budú mestské lesy, Biely dom alebo tak proklamované a očakávané výnosy z environmentálnych programov, to musíme banke preukázať včas, ešte pred poskytnutím úveru. A tu sa ukáže, čo je realita a čo len vízia," uzavrela Bobríková.
Mesto Košice emitovalo päťročné komunálne obligácie v objeme jednej miliardy korún a obchodovať s nimi sa začalo 15. decembra 1999. V prvej etape sa predali obligácie za 550 mil. Sk. Z týchto zdrojov sa splácali predovšetkým krátkodobé úvery s vysokými úrokmi. Obchodovalo sa s nimi aj v minulom roku. V súčasnosti sú na trhu košické mestské obligácie za vyše 345 mil. Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 19:26