BývanieDreamstime
StoryEditor

Bývali spolu bez papierov. Teraz sa musia vysporiadať s majetkom

15.08.2016, 00:45
Autor:
zkzk
Žili spolu dlhé roky ako partneri, a spoločne aj investovali do svojho bývania. Teraz nás čitateľka HN Poradne žiada o radu, ako sa finančne vysporiadať s bývalým partnerom.

Chcela by som sa s ním dohodnúť o vrátení finančných prostriedkov, ktoré som vynaložila na kúpu predmetov, ktoré ostali v jeho používaní. Všetky tieto predmety som hradila výlučne ja, o čom mám ako dôkaz výpis z môjho účtu. Ako mám postupovať, aby som tieto moje vynaložené finančné prostriedky dostala od partnera späť,“ pýta sa našich expertov v HN Poradni.

Majetkové vyrovnanie? Len medzi manželmi

Ako jej radí advokát Róbert Bános, pokiaľ ste neboli zosobášení, potom nedôjde medzi vami k oficiálnemu majetkovému vyrovnaniu. „Každý z vás vlastní svoj podiel, a teda nie je dôvod riešiť vaše majetkové vyrovnanie. Druh a družka totiž nenadobúda majetok do bezpodielového spoluvlastníctva, len v prípade spoločného nadobudnutia je možné získať majetok do podielového spoluvlastníctva,“ dodáva advokát.

Nárok na finančné vyrovnanie by ste mali podľa advokáta v prípade, keby ste poskytli partnerovi určitú sumu, napríklad na rekonštrukciu nehnuteľnosti, na kúpu hnuteľných vecí a podobne. „V tom prípade by ste mohli žiadať od partnera vrátenia týchto finančných prostriedkov z titulu bezdôvodného obohatenia. Ako dôkazy vám môžu slúžiť aj spomínané výpisy z vášho účtu, pokladničné bloky, faktúry a podobne.“

Na všetkom sa dohodnite, najlepšie písomne

Pokiaľ ide o investície do cudzej veci, respektíve do spomenutých predmetov, advokát radí: „S bývalým partnerom spíšte aspoň nejakú dohodu, ktorá by potvrdzovala vzniknuté nároky jedného voči druhému. Ak niekto z vás nadobudol na vlastné finančné prostriedky nehnuteľnosť alebo iný majetok, druhý z partnerov v prípade ukončenia vzťahu nemá nárok na finančné vysporiadanie.“

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 15:32