StoryEditor

Krátke správy

16.06.2003, 00:00

Deutsche Bank prejavuje záujem o posilnenie svojej pozície na ruskom finančnom a akciovom trhu. Hoci má v Moskve vlastnú dcéru s plnou bankovou licenciou, chce vstúpiť aj do investičnej banky United Financial Group (UFG). UFG sa špecializuje na akciové obchody. Rozhovory o vstupe Deutsche Bank do UFG sa nachádzajú len v úvodnom štádiu. A kým sa dosiahne podpis pod dohodou, môžu prejsť aj dlhé týždne či mesiace. Deutsche Bank má podľa informácií londýnskych finančných kruhov záujem o kúpu 40- až 50-percentného podielu v UFG. Bude ju to stáť 50 až 80 mil. eur. (TASR)

Miera inflácie vo Francúzsku klesla v máji o 0,1 % po tom, čo v apríli zaznamenala zníženie o 0,2 %. Ročná miera inflácie klesla z aprílových 2 % na 1,8 % v máji. Informoval o tom v piatok štatistický inštitút INSEE v Paríži. K poklesu spotrebiteľských cien prispelo predovšetkým zlacnenie ropy o 5,2 % a energie o 2,3 %. Ceny čerstvých potravín sa znížili o 1,2 %. Naopak, ceny priemyselných produktov vzrástli o 0,1 % a služieb o 0,2 %. (TASR)

Podľa viceprezidentky Európskej centrálnej banky Gertrude Tumpelovej-Gugerellovej -- vo funkcii je od 1. júna -- europriestoru v súčasnosti nehrozí deflácia. Pripomenula, že peňažná politika sama osebe nie je schopná oživiť hospodársku konjunktúru. K tomu dôjde až po tom, keď podnikatelia a spotrebitelia začnú veriť v svoju budúcnosť. Súčasný kurz eura a dolára pokladá za takmer vyrovnaný. Je proti tomu, aby sa niekto zaoberal špekuláciami, napríklad takými, čo sa stane, keď kurz eura oproti doláru bude 1 k 1,30. (TASR)

Počas prvých troch mesiacov tohto roka zaznamenalo Rakúsko negatívnu obchodnú bilanciu, keď import vzrástol medziročne o 1,7 % na 19,43 mld. eur, export o 2,8 % na 19,36 mld. eur. Deficit obchodnej bilancie tak dosiahol 70 mil. eur. Z členských štátov EÚ doviezlo Rakúsko tovar v hodnote 12,7 mld. eur, čo je o 0,9 % medziročne viac. Export do členských štátov únie dosiahol 11,7 mld. eur pri medziročnom zvýšení o 0,7 %. Z ostatných krajín doviezlo Rakúsko tovar v hodnote 6,8 mld. eur pri medziročnom raste o 3,1 %. Export vzrástol o 6 % na 7,1 mld. eur. (SITA)

Medzinárodný menový fond (MMF) v piatok oznámil, že uvoľňuje Brazílii tranžu 9,3 mld. USD, ktoré sú poslednou sumou z rámcového úveru 30 mld. USD, prisľúbeného krajine vlani v auguste. Najväčšia krajina Latinskej Ameriky musí v súlade s dohodou s MMF tento rok dosiahnuť nominálny prebytok štátneho rozpočtu, ktorý je určený na 4,5 % z HDP. Prebytok umožní Brazílii, aby dokázala obsluhovať svoj štátny dlh. Ten podľa odhadov expertov dosahuje asi 250 mld. USD. (TASR)

Obchodný deficit USA sa v apríli znížil na 42 mld. USD z marcových revidovaných 42,9 mld. USD vďaka výraznému poklesu cien ropy, pritom dovoz ropy bol druhý najvyšší a obchodný schodok tretí najvyšší v histórii. Import rovnako ako export klesol v apríli o vyše 2 %, keď sa najviac znížil dovoz ropy a iných industriálnych dodávok a materiálov. Na čele negatívneho trendu stáli investičné tovary ako počítačové príslušenstvo a priemyselné stroje. (SITA)

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Maďarska vzrástol v apríli na 592 mil. eur z marcových 313 mil. eur, pritom za prvé štyri mesiace sa tento schodok takmer zdvojnásobil na 1,580 mld. eur. Výsledky budú mať pravdepodobne zlý dosah na forint a dlhopisový trh. Rast schodku platobnej bilancie zapríčinili najmä zlé výsledky zahraničného obchodu, keď pasívne saldo dovozu vzrástlo na 432 mil. z 267 mil. eue v marci. (hn/al)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 06:24