16.04.2003, 00:00

Saldo pohotových obchodov medzi zahraničnými a domácimi bankami na medzibankovom trhu, ktoré najviac ovplyvňujú výmenný kurz koruny, dosiahlo vlani 796,4 mil. USD v prospech domácich bánk, takže medziročne vzrástlo o 145,0 mil. USD. Výmenný kurz slovenskej koruny k referenčnej mene klesol počas uplynulého roka o 2,42 %, pričom priemer dosiahol 42,699 SKK/1 EUR (o 1,4 lepšie ako pred rokom) a najlepší kurz bol 41,136 SKK/1 EUR. (SITA)

Na slovenskom kapitálovom trhu sa vlani výrazne zvýšil celkový objem sekundárnych obchodov s cennými papiermi, pričom naďalej dominovali obchody so štátnymi dlhopismi -- 25 emisií v objeme 60,9 mld. SKK, čo je o 108 mld. SKK menej ako pred rokom. Na trhu s akciami sa objem celkových aj kurzotvorných obchodov znížil a prejavil sa problém nízkej likvidity a nízkej vypovedacej schopnosti cien majetkových cenných papierov. (SITA)

Memorandum o spoločnom postupe v konkurzných konaniach poslal generálny riaditeľ Slovenskej konsolidačnej, a. s. (SKo), Viliam Vaškovič predstaviteľom Sociálnej poisťovne, Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Národnému úradu práce, Daňovému riaditeľstvu SR a Colnému riaditeľstvu SR. SKo tak chce docieliť úpravu spoločného postupu a koordináciu výkonu veriteľských práv všetkých zúčastnených strán v konkurzných konaniach pri vytvorení maximálnej možnej ochrany ich práv a oprávnených záujmov. (SITA)

Do konca mája by malo byť podľa Ministerstva financií SR známe, ktoré funkcie Štátnej pokladnice a Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity bude možno implementovať ešte v tomto roku a ktoré až neskôr. Malo by sa rozhodnúť aj o tom, či pokladnica a agentúra zostanú ako dve samostatné rozpočtové organizácie alebo budú transformované na samostatné organizácie zriadené na základe osobitného zákona. (SITA)

V roku 2002 prebehlo financovanie deficitu štátneho rozpočtu SR bez výrazných výkyvov. Prvé pokladničné poukážky predalo ministerstvo financií až v apríli. Štrnásť emisií emitovaných do konca júla v menovitej hodnote 50,4 mld. Sk bolo splatených v priebehu júla. Celková suma emitovaných ŠPP dosiahla ku koncu roka účtovnú hodnotu 36,8 mld. Sk, o 1,2 mld. menej, ako bol stanovený schodok ŠR. (TASR)


Na medzibankovom peňažnom trhu dosiahol vlani objem obchodov 10 869 miliárd Sk oproti 7 990 miliardám Sk v roku 2001. Priemerný denný objem obchodov bol vo výške 43,48 miliardy Sk, čo je v medziročnom porovnaní nárast o 36 %. Zo zobchodovanej sumy tvorili 5 560 miliárd Sk (51,15 %) depozitné obchody a 5 310 miliárd Sk swapy (48,85 %), pričom 91 % obchodov mali splatnosť od jedného dňa do jedného týždňa. Až 90 % swapových obchodov bolo so splatnosťou do jedného mesiaca. (TASR)

Investície amerických firiem na Slovensku by podľa amerického veľvyslanca Ronald Weisera mohli dosiahnuť stovky miliónov dolárov. O investíciách v SR uvažuje výrobca softwaru, dirma Covansys a druhý najväčší výrobca plastikových fliaš firma Plastipak. Spoločnosť Visteon, druhý najväčší výrobca automobilových súčiastok na svete, uvažuje o umiestnení investície medzi Slovenskom a niektorou krajinou z V4. (ČTK)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 09:30