StoryEditor

H. Köhler vyzýva Nemecko na reformy

12.01.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Generálny riaditeľ Medzinárodného menového fondu (MMF) Horst Köhler vyzval nemeckú vládu a opozíciu na reformy v hospodárstve.
Je dobré, že koalícia aj opozícia sa zapojili do širokej diskusie o reformách, povedal H. Köhler v nemeckom meste Göttingen, kde sa zúčastnil na konferencii organizovanej opozičnými konzervatívcami
Podľa H. Köhlera je MMF znepokojený zoslabovaním všeobecnej konkurencieschopnosti nemeckej ekonomiky a nedostatkom inovácie, avšak neodporučil žiadne špecifické reformy. Ako ďalej dodal, je optimista a verí, že Nemecko je schopné reformovať, pretože krajina má veľa silných stránok. "Nemecko je stále bohatou krajinou. Má dobrú infraštruktúru a spoločnosti, ktoré sú konkurencieschopné," povedal.
Stredo-ľavicová vláda kancelára Gerharda Schrödera sa borí s problémami, akými sú veľký deficit štátneho rozpočtu, zvyšujúca sa nezamestnanosť a rast HDP blízky nule, pričom hrozí, že krajina môže tento rok padnúť do recesie.
Podľa nemeckého ministra hospodárstva a práce Wolfganga Clementa nedávno schválený balík reforiem na trhu práce, vrátane opatrení na zatraktívnenie slabo platených sektorov, pomôže znížiť nezamestnanosť v nadchádzajúcom roku pod 4 milióny ľudí.
Analytici a opozičná CDU si však myslia, že reformy nezašli dostatočne ďaleko, a poukazujú na kolabujúci systém verejnej sociálnej starostlivosti a nemzdových nákladov práce, ktoré patria medzi najvyššie na svete.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 14:40