StoryEditor

Zamestnali sme ľudí. Cez európske peniaze

25.09.2013, 14:00
Autor:
tktk
Rozhovor s Matejom Kožíkom, Director managerom O.M.C. Invest

Využili ste dotáciu od štátu na zamestnanie mladých, prečo? Čo vás k tomu viedlo?
Keďže sa naša spoločnosť v Rastislaviciach venuje viacerým obchodným aktivitám, ako napríklad výstavbe nájomných bytov a rodinných domov, rozhodli sme sa rozšíriť naše aktivity  o prevádzku miestnej reštaurácie, ktorú sme zrekonštruovali . Jedným z dôvodov využitia dotácie je budovanie mladého  a perspektívneho tímu ľudí v novozrekonštruovanej prevádzke Kalvín Pub & Restaurant v Rastislaviciach. Ďalší dôvod je, samozrejme, znižovanie personálnych nákladov počas obdobia dotácie.

Považujete takýto stimul z európskych financií za systémový?
Osobne takýto stimul zamestnanosti považujem za systémový. Dotácia totiž určuje minimálny čas udržania pracovného miesta na 18 mesiacov, pričom príspevok na zamestnanca je poskytovaný počas prvých 12 mesiacov. Ak by však zamestnávateľ podmienky udržania pracovného miesta nedodržal, musel by celú dotáciu vrátiť. To podľa môjho názoru eliminuje špekulácie a nečestné praktiky využitia príspevku iba počas  prvých 12 mesiacov.

Ako dlho vám trvalo, kým ste vybavili túto dotáciu od štátu a čo všetko ste museli predložiť úradu práce?
Na poskytnutie dotácie je potrebné vypracovať žiadosť s povinnými prílohami, ktorej náležitosti priamo špecifikuje úrad práce. Medzi najzákladnejšie prílohy patria potvrdenia preukazujúce splnenia si povinností voči štátnym inštitúciám (Sociálnej poisťovni, daňovému úradu, úradu práce...), zdravotným poisťovniam a iné. Vybavenie  žiadosti trvalo zhruba 1 mesiac. Môžem vyzdvihnúť spoluprácu s Úradom práce v  Nových Zámkoch. Zamestnanci mi veľmi ochotne pomohli a poradili pri vybavovaní žiadosti.

Koľko ľudí ste zamestnali, a ako sa vám osvedčili? Už ste uvažovali, čo bude s vašimi zamestnancami ďalej?
V žiadosti  sme ako zamestnávateľ požadovali konkrétny  počet pracovných miest. Úrad práce rozhodol, či a na koľko pracovných miest dotáciu schváli. V našom prípade išlo o 3 pracovné miesta, na ktoré bola dotácia schválená. Zamestnali sme troch mladých ľudí, ktorí u nás majú perspektívu a záleží už len na nich, ako sa osvedčia. Dané pracovné miesta počítame zachovať aj po skončení dotácie.

Mali ste na vašich budúcich pracovníkov nejaké špeciálne nároky, alebo čo museli spĺňať? 
Na pracovné miesta sme mali presné špecifikácie. Vyučený v danom odbore, práca s počítačom a iné. Jednou z podmienok dotácie  je ohraničenie veku uchádzača do 29 rokov a prijatie uchádzača z úradu práce evidovaného minimálne 3 mesiace. Zamestnancov sme vyberali cez výberové konania v spolupráci s Úradom práce v Šuranoch, Nových Zámkoch a Nitre.

Ušetrili ste na nákladoch, a koľko v priemere na jedného zamestnanca? Musíte vykazovať úradu práce nejakú činnosť o daných pracovníkoch?
Finančný príspevok sa pripisuje spätne za predchádzajúci mesiac. Výška ušetrených nákladov predstavuje 90 % celkovej  ceny práce. Samozrejme, výška maximálneho príspevku je limitovaná. Vykazovanie a evidencia sú administratívne náročnejšia najmä na mzdové účtovníctvo a personalistiku. Treba vykazovať úhrady miezd, zdravotného a sociálneho poistenia, daní a podobne.

Uvažujete o prijímaní nových zamestnancov aj v ďalších dňoch?
Áno, rozmýšľame o prijatý ďalších zamestnancov s využitím inej štátnej dotácie, ktorá podporuje zamestnanie znevýhodnených uchádzačov, t. j. dlhodobo nezamestnaných, starších ako 50 rokov alebo so zdravotným postihnutím.

01 - Modified: 2005-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slayer na turné
01 - Modified: 2024-10-03 13:16:40 - Feat.: - Title: Slovinský veľvyslanec pre HN: Petra Vlhová je už skoro ako naša. Keď preteká v Maribore, Slovinci jej fandia 02 - Modified: 2024-10-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Manželia Gogolovci z Takoy: Chceme ukázať, že má zmysel vrátiť sa domov. Čo je ich konkurenčná výhoda? 03 - Modified: 2024-10-02 10:35:04 - Feat.: - Title: Znamenajú existenčnú hrozbu, sú pred nami. Šéf Fordu zostal po návšteve Číny v šoku 04 - Modified: 2024-10-01 11:12:39 - Feat.: - Title: ​Ako sa môžu firmy digitalizovať? Pre HN odpovedá výskumníčka a informatička na umelú inteligenciu 05 - Modified: 2024-10-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Zistite po čom vaše polovičky skutočne túžia. Položte tieto otázky a spoznáte pravdu!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 05:20