StoryEditor

Firma ma neprávom vyhodila. Budem ju žalovať

30.05.2013, 12:04
Autor:
tktk
Mám pocit, že môj dnes už bývalý zamestnávateľ pri mojej výpovedi porušil zákon, píše čitateľka HNporadne.

„Môj zamestnávateľ mi tvrdí, že rozhodol o zmene organizačnej štruktúry s platnosťou od 6. decembra minulého roka a moje pracovné miesto zrušil. Ku koncu januára 2013 mi doručil výpoveď s trojmesačnou výpovednou lehotou.“

Mám pocit, že firma klame
Ešte pred jej doručím však na jej miesto vypísal konkurz. „Keď som ho na to upozornila a žiadala preradenie na toto miesto, odmietol to a inzerát stiahol,“ píše naša čitateľka. Opäť ho však zverejnil začiatkom mája. Postupoval podľa zákona?
Podľa advokáta však zamestnávateľ nemá právo dôvod výpovede meniť. „Zákonník práce uvádza, že ak bolo pracovné miesto zrušené, nesmie zamestnávateľ počas dvoch mesiacov znovu vytvoriť a prijať iného zamestnanca,“ hovorí advokát Arpád Barczi a dodáva, že v prípade našej čitateľky uvedené dva mesiace sa počítajú od ukončenia pracovného pomeru, začína od mája 2013, a končia uplynutím mesiaca jún 2013.

Treba získať dôkazy
Naša čitateľka by tak mohla výpoveď napadnúť. „Ak sa tak rozhodne, z neplatného skončenia pracovného pomeru vzniká nárok na náhradu mzdy,“ upresňuje advokát. Takéto spory sú navyše oslobodené od súdnych poplatkov, no je nutné zaistiť dôkazy, ako napríklad kópiu inzerátu z webu. „Nič čitateľke nebráni, aby záležitosť nahlásila na príslušný inšpektorát práce,“ uzavrel Barczi.

Ak máte problém, s ktorým si neviete pomôcť, pýtajte sa 
v HNporadni a my sa budeme pýtať odborníkov za vás. 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. október 2024 15:04