StoryEditor

Investor bude raz možno ohrozený druh

26.10.2010, 16:16

Očakávalo sa, že vyššia informovanosť a s tým spojená vyššia ochrana investorov, pomôžu k vyššej atraktivite investovaniu do cenných papierov. Zvýšenie množstva poskytovaných informácií vyplýva z európskej smernice, ktorá je v platnosti už tri roky. Výsledky by preto mali byť badateľné.

Papierovačky vyplývajúce zo zákona sa v praxi stretli s rôznymi ohlasmi. Sú investori, ktorí ťažko znášajú pocit, že sa musia niekomu zdôverovať o výške a spôsobe uloženia svojich aktív. Pritom aby im obchodník s cennými papiermi mohol odporučiť hocijakú investíciu, potrebuje od nich poznať informácie o ich majetku a skúsenostiach s investovaním. Testy vhodnosti a primeranosti sú po zavedení MiFID povinnou súčasťou investorského koloritu. "Množstvo dokumentov, ktoré dávame klientom preštudovať a vyplniť, často vnímajú negatívne a viac-menej ako obťažovanie a odvádzanie pozornosti od podstaty obchodného vzťahu," hodnotí Pavol Prekop, predseda predstavenstva Sevisbrokers Finance, o. c. p. Výsledky z dotazníkov pritom nesmierne pomôžu obchodníkovi zorientovať sa v spleti finančných nástrojov, ktoré môže odporučiť. "Klient s negatívnou investičnou skúsenosťou z minulosti podstatne viac rozumie významu postupov, ktoré MiFID núti vykonávať," pokračuje. Možno teda konštatovať, že
na jednej strane MiFID napomáha k zvyšovaniu dôveryhodnosti obchodníkov s cennými papiermi, no súčasne na druhej strane klienti nevnímajú, že MiFID ich vlastne chráni.

Celý článok nájdete v tlačenej verzii časopisu Investor.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 08:39