StoryEditor

Rybníčkov pingpong s odborármi

15.05.2003, 00:00
Na verejnosti sa už niekoľko týždňov pretriasa atypický komunikačný vzťah medzi ústredným riaditeľom Slovenskej televízie Richardom Rybníčkom a Odborovým zväzom masmédií STV. Ten sa zúžil na písomnú formu a odkazy cez médiá.
  • Odkiaľ prišli a kto sú Rybníčkovi ľudiaclanku
  • Formát: STV platila milióny, hoci nemusela
  • Na verejnosti sa už niekoľko týždňov pretriasa atypický komunikačný vzťah medzi ústredným riaditeľom Slovenskej televízie Richardom Rybníčkom a Odborovým zväzom masmédií STV. Ten sa zúžil na písomnú formu a odkazy cez médiá. K istému východisku z mŕtveho bodu došlo minulý týždeň, keď bol zverejnený prvý zoznam prepustených zamestnancov.
    Na prvom mennom zozname prepustených je devätnásť zamestnancov STV, z ktorých štrnásti sú pracovníci závodného výboru odborov v Bratislave. "Ide o demagógiu, ak niekto tvrdí, že odborári budú prepustení ako prví a vedenie sa chce zbaviť účasti odborov pri prepúšťaní," povedal člen krízového manažmentu STV Branislav Záhradník. Na zoznam prepustených boli odborári podľa neho zaradení ako prví preto, lebo sú zo zákona chránení a celý proces je komplikovanejší. "Ak však nedajú na prepúšťanie súhlas, zoznam predložíme na posúdenie Inšpektorátu práce. Keďže chceme, aby sa hromadné prepúšťanie uskutočnilo v termínoch, ktoré sme avizovali -- to znamená do konca mája tohto roku -- snažíme sa ich dodržať," vysvetľuje kroky STV Záhradník.
    Podľa Rybníčka sa vedenie STV chcelo stretnúť s odbormi sedemkrát. "Využil som zákon a ukončil prvú etapu rokovaní," hovorí. Odbory pozvanie neprijali, a tým ani pripravovaný prvý zoznam prepúšťaných neodsúhlasili, hoci Zákonník práce požaduje súhlas príslušného odborového orgánu. Rybníček sa utorok tento týždeň obrátil na Inšpektorát práce so žiadosťou o posúdenie návrhu na prepustenie časti členov odborov STV, ktorí sa ako zamestnanci televízie stali nadbytočnými. Celý menný zoznam by mal byť podľa Záhradníka skompletizovaný na prelome tohto a budúceho týždňa.
    "Bojovníci" za práva
    Jedným z argumentov odborárov je paragraf 74 odsek 1 zákona č. 311/2001 Z. z., ktorý hovorí: "Výpoveď alebo okamžité skončenie pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný vopred prerokovať s príslušným odborovým orgánom, inak je takáto výpoveď neplatná."
    "Priamo v ustanoveniach Zákonníka práce nie je riešená situácia, keď príslušný odborový orgán nie je aktívny. Ak zamestnávateľ prejaví vôľu rokovať a odborový orgán na to nereaguje, daná podmienka je splnená. Ak však odborový orgán prejaví vôľu rokovať so zamestnávateľom o výpovediach, pričom zamestnávateľ na to nereaguje, výpoveď je neplatná," hovorí právnička Vladimíra Klučková.
    Podľa odborárov zamestnanci STV, ktorí televíznu problematiku dokonale ovládajú, sú schopní poukázať napríklad na slabú odbornú pripravenosť, neprofesionalitu a tiež zavádzanie a dezinformácie vo vzťahu k verejnosti, takí zamestnanci sú pre súčasné vedenie STV nebezpeční, píše sa vo vyjadrení odborárov z 12. mája.
    Predsedníčka základnej organizácie Odborového zväzu masmédií pri STV Gabriela Goliašová tvrdí, že požiadali Rybníčka o prerokovanie hromadného prepúšťania šesť- až sedemkrát, no ústredný riaditeľ ich návrhy neakceptoval. Okrem toho od neho žiadali i predloženie novej programovej a organizačnej štruktúry. Rybníček im dosiaľ tieto materiály neposkytol, čím podľa nich porušil Zákonník práce, Kolektívnu zmluvu STV a ďalšie záväzné právne normy.
    Riaditeľ STV argumentuje, že 26. marca prizval odbory na rokovania o spôsobe a princípoch prepúšťania, ale jeho pozvanie odmietli. Navyše požiadavke odborov priniesť menný zoznam nemohol vyhovieť, lebo ešte neexistoval a organizačná štruktúra sa v STV nemenila.
    Problematikou prepúšťania v STV sa zaoberá aj Národný úrad práce, ktorý skúma, či došlo k porušeniu zákona pri hromadnom prepúšťaní zamestnancov televízie. Hovorkyňa úradu Lýdia Výborná sa k téme zatiaľ odmieta vyjadriť. Podľa niektorých právnych analýz však pravdepodobne k porušeniu zákona zo strany vedenia STV pri prepúšťaní nedošlo.
    Hlásateľky
    Medzi zrušenými pozíciami figurujú aj miesta televíznych hlásateliek. Niektorí diváci sa napriek rozdielnej popularite jednotlivých hlásateliek stavajú k tomuto rozhodnutiu kriticky, pretože ide nielen o tradíciu slovenskej a československej televízie, ale aj odlišnosť od agresívnych upútaviek komerčných televízií. Na druhej strane mnohí ich už považujú za prežitok. V súvislosti s rozhodnutím stiahnuť hlásateľky z vysielania Slovenskej televízie od 1. júna 2003 požiadal podpredseda Rady STV Marek Maďarič Slovenskú televíziu o prieskum divákov prostredníctvom Odboru mediálneho výskumu a informácií STV, ktorý sa začal v pondelok tento týždeň. Jeho výsledky budú podľa Maďariča zverejnené koncom mája.
    Kameramani a strihači
    Vodiči, technici a zamestnanci "praktických remesiel" budú mať menší problém zorientovať sa na trhu práce ako strihači, kameramani a pracovníci odborných profesií. "Na úrade práce sme navrhli rekvalifikačné kurzy 70 referentom pracujúcim na ekonomických úsekoch, ktorí doteraz pracujú na počítačoch len s programom T602. Iná je situácia s kameramanmi, strihačmi alebo režisérmi, pretože nevieme, kde títo zamestnanci budú môcť po prepustení pracovať," hovorí šéf STV. Väčšiu šancu budú mať pracovníci ovládajúci viacero profesií. Napríklad výhodou pre redaktorov bude, ak si svoje príspevky dokážu i zostrihať.
    "Ak aj budú niektoré útvary v STV okresané na minimum, je veľmi dôležité, aby ostali takí pracovníci, ktorí budú môcť nadviazať na to, čo bolo urobené pred tým a zachovajú tak istú kontinuitu," poznamenáva Maďarič.

    menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
    06. október 2024 09:19