StoryEditor

Ivan Švejna: Stojí to na ochote utiahnuť si opasky

21.05.2010, 00:00

Grécka karta je podobná tej maďarskej. Rozdiel je len v tom, že tú maďarskú sme očakávali. Bolo vopred jasné, že pred voľbami maďarskú kartu určite niekto vytiahne z rukáva.

Grécka prišla veľmi vhod niektorým subjektom. Teraz namiesto toho, aby sme hľadali riešenia pre nezamestnanosť, školstvo, zdravotníctvo alebo nefunkčný sociálny systém, predháňame sa v tom, kto si kopne čo najviac do Grékov.

Apropos, prečo nikto nemá odvahu povedať, že kráľ je nahý? Ako to funguje Európska únia, ktorá ani nedokáže dodržiavať vlastné pravidla? Prečo takmer nikto nedodržuje pravidlá, ktoré sme sami schválili? Načo sú maastrichtské kritériá? Prečo nikto v Bruseli neprevezme zodpovednosť a neodstúpi?

Euro bolo, je a bude v prvom rade politická, teda integračná mena. Prijali sme ho bez hlbšej diskusie a stali sa členmi klubu. Či chceme alebo nechceme zachraňovať euro, je v prvom rade otázka pre politikov. Priamo súvisí s otázkou, či chceme alebo nechceme byť členmi EÚ. Som presvedčený, že zatiaľ prevláda nálada v prospech členstva, ale aj v prospech zásadných zmien fungovania únie.

Na priamu otázku, či Slovensko má alebo nemá zachraňovať euro cez miliardové záchranné balíky, nemám jednoznačnú odpoveď. Bude záležať hlavne na tom, či sa únia zmení na funkčnejšiu inštitúciu a Gréci budú ochotní poriadnejšie si utiahnuť opasky alebo či všetko zostane po starom.

V najbližšom možnom čase treba určite otvoriť diskusiu o budúcnosti fungovania EÚ, kompetenciách únie. Teda čo má harmonizovať, kontrolovať a sankcionovať a čo už je výsostná záležitosť jednotlivých členských krajín. Z nášho pohľadu je veľmi dôležité, aby za Slovensko v tejto diskusii vystupovali politici, ktorí majú jasnú víziu toho, kam sa chceme dostať. Aj keď sme malá krajina, môžeme navrhnúť a presadzovať veľké veci.

Ivan Švejna, podpredseda strany Most-Híd

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 12:41