StoryEditor

Krátke správy 14

03.02.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Švajčiari nie sú príliš spokojní s kurzom franku, ktorý je podľa nich príliš silný. Z tohto dôvodu sa možno znížia úrokové sadzby a nie je vylúčená ani intervencia. Kurz franku sa v minulom roku výrazne zvýšil hlavne k doláru. Tovar, ktorý švajčiarske firmy vyvážajú, sa tak v dolárovom vyjadrení predražuje a je menej konkurencieschopný. Oproti euru sa frank pohyboval v relatívne úzkom pásme. Avšak ak by došlo k ďalšej eskalácii napätia vo svete, mohla by sa aj táto situácia zmeniť.

Investičná banka HSBC odporúča investorom špekuláciu na pokles kurzu českej koruny. Česká mena podľa nej bude s veľkou pravdepodobnosťou klesať a HSBC preto radí predaj výmenou za euro. Nakupovať euro je podľa HSBC výhodné až do kurzu 32 CZK/EUR. V súčasnosti sa euro predáva na úrovni približne 31,60 CZK/EUR. HSBC však očakáva pokles na hranicu 32 CZK/EUR v horizonte niekoľkých týždňov. Banka takisto upozorňuje na zníženie úrokových sadzieb zo strany Českej národnej banky. Investori sa tak môžu v regióne zamerať na meny s vyšší výnosom, ako je, napríklad, slovenská koruna.

Priemyselné výrobné ceny v eurozóne vzrástli v decembri medzimesačne o 0,3 %. V celej Európskej únii sa zvýšili ceny o 0,4 %. V porovnaní s decembrom 2001 stúpli výrobné ceny v priemysle v decembri 2002 v eurozóne o 1,5 % a vo všetkých 15 členských krajinách EÚ o 1,4 %. Za nárastom stoja predovšetkým ceny energie, ktorá vzrástla oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,2 % a medziročne dokonca o 4%.

Lízingová spoločnosť ING Lease uzavrela so spoločnosťou Ahold ČR zmluvu na 20-ročný lízing nehnuteľností, v ktorých firma prevádzkuje obchodné centrá Albert a Hypernova. Kontrakt, ktorý má hodnotu 80 mil. eur, je jedným z najväčších lízingových obchodov, ktoré boli uzavreté v ČR. Obchodné aktivity ING Lease podľa riaditeľa Hansa Hoogendijka potvrdzujú, že sa v Česku začína presadzovať európsky trend posledných rokov, keď rastie objem nehnuteľností získaných na lízing.

Nemecké maloobchodné tržby sa v minulom roku po prvýkrát znížili za posledných päť rokov. Reálne tržby klesli o 2,3 % a nominálne o 2 %. V decembri sa reálne tržby medziročne znížili o 3,2 % a oproti predchádzajúcemu mesiacu klesli o 0,7 %. Výrazný nárast zaznamenali v decembri iba katalógoví predajcovia, ktorých príjmy vzrástli o 8,7 %. Tržby sa mierne zvýšili aj predajcom potravín. Naopak klesli predajcom odevov, kníh a darčekov. Nemecká ekonomika vzrástla v minulom roku o 0,2 %, čo je najpomalší rast za posledných 9 rokov.

Z predstavenstva českej Komerčnej banky odišiel na konci januára Patrice Cheroutre, ktorý prijal funkciu v rámci skupiny Société Générale. Dozorná rada banky s účinnosťou od 1. februára zvolila do predstavenstva ďalšieho Francúza Oliviera Flourensa. Ten doteraz pracoval ako manažér divízie podnikových rizík v rámci investičného bankovníctva Société Générale (SG). P. Chroutre nastúpil do vedenia Komerčnej banky na jeseň 2001, keď francúzska Société Générale banku prevzala. V SG pôsobí od roku 1987 a v roku 2000 sa stal šéfom pražskej pobočky SG.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 12:30