StoryEditor

Nepriehľadné pravidlá hospodárenia

10.03.2004, 23:00
Pre nepriehľadné pravidlá hospodárenia hrozí Svetová banka Palestínčanom odňatím pomoci

Zdá sa, že trpezlivosť Svetovej banky s autonómnou palestínskou vládou je na konci -- alebo zavedú Palestínčania ešte tento mesiac transparentný systém využívania zdrojov, alebo táto medzinárodná inštitúcia pritiahne kohútik s pomocou. V rozhovore pre denník Handelsblatt to uviedol Nigel Roberts, zástupca Svetovej banky pre projekty v tejto oblasti. Jej podiel síce predstavuje len malú časť celkovej finančnej pomoci Palestínčanom, ale negatívne rozhodnutie by malo zjavný signálny účinok.
Kritika z radov tejto inštitúcie je v prvom rade namierená proti prezidentovi Jásirovi Arafatovi. Vyčítajú mu, že časť prostriedkov sa stráca v nepriehľadnom administratívnom systéme, k čomu vraj prispieva i osobne. Kým verejní zamestnanci dostávajú mzdy výhradne prostredníctvom bankových účtov, Arafatove bezpečnostné sily sú platené v hotovosti. Podľa niektorých názorov kvôli posilneniu lojálnosti.
N. Roberts tvrdí, že Palestínčania v súčasnosti dostávajú pomoc vo výške 300 dolárov na obyvateľa, čo je viac ako v prípade ktorejkoľvek inej krajiny za posledných 50 rokov.
Zastavenie toku peňazí by malo katastrofálne hospodárske i politické dôsledky. Už aj bez toho totiž v súčasnom palestínskom rozpočte -- 1,2 mld. dolárov, chýba asi polovica zdrojov na strane príjmov. Príspevky zahraničných darcov pomáhajú prežiť značnej časti palestínskeho obyvateľstva. V roku 2000 dostali palestínske autonómne úrady pomoc vo výške 440 miliónov dolárov. O dva roky neskôr to už bolo trikrát viac, kým vlani došlo k poklesu na 875 miliónov dolárov. Najviac príspevkov -- približne tretina -- pochádza od Arabov; Európska únia a USA prispievajú zhodou okolností približne rovnako, po pätine.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 00:06