StoryEditor

Výtvarný salón

28.11.2007, 23:00
Autor:
kulkul

Chute a vône Slovenska
Slovenské národné múzeum
Martin 28. 11. 2007 -- 14. 4. 2008
Čo si na štedrovečerný stôl kladú Rusíni? Aké kulinárske zážitky na vás čakajú na chorvátskej svadbe? Pečú Židia na narodeniny toru? Aj na tieto otázky odpovie ojedinelá výstava Slovenského národného múzea. Výstava predstaví tradície kulinárskej kultúry na Slovensku. Prezentuje osobitosti tradičnej kuchyne Slovákov, Maďarov, Nemcov, Chorvátov, Ukrajincov, Rusínov, Rómov, Židov a Čechov pri špecifických príležitostiach viazaných na významné dni rodinného alebo výročného zvykoslovného cyklu ako je svadba, hody, Štedrý večer a podobne. Zároveň s výstavou bude publikovaný aj zborník s príspevkami z konferencie, ktorá bude takisto zameraná na špeciality kulinárskej kultúry.

Betlehemy a iné sochy
ÚĽUV
Bratislava 29. 11. 2007 -- 23. 2. 2008
Ján Krajčí patrí k dobre známym osobnostiam insitného sochárstva na Slovensku. Svojej záľube sa venuje popri civilnom zamestnaní už vyše štvrť storočia. Príležitostne spolupracuje tiež s Ústredím ľudovej umeleckej výroby, pre ktoré vyrezáva menšie figúrky a figurálne zdobené črpáky. Je však tiež autorom mnohých monumentálnych prác z dreva a početných betlehemov. Viaceré z nich sú polychrómované. Nebál sa žiadnej témy, ktorú mohol vyskúšať s nožíkom a dlátami v rukách -- rozmerné aj komorné plastiky svätcov, sochy víl a lesných bôžikov, dojemné obrazy remeselníkov, figúrky zvierat, betlehemské scény narodenia Pána a veľa iných námetov. Mnohé z nich predstaví na aktuálnej výstave.

K.O.MIX
Nitrianska galéria
Nitra 29. 11. 2007 -- 13. 1. 2008
Výstava má ukázať, akými spôsobmi mladí slovenskí výtvarníci pretavujú vizuálnu reč, zobrazovacie prostriedky a základné myšlienky komiksu do svojich diel. "Nejde však o výstavu komiksov ako takých, skôr nás v tomto kontexte zaujíma prienik komiksu ako masovej, populárnej subkultúry do tzv. vysokého umenia," povedal kurátor výstavy Omar Mirza. Výstavu K.O.MIX bude sprevádzať aj premietanie animovaných filmov študentov a prezentácia slovenských a českých komiksov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 09:06