StoryEditor

Nevydarený návrat digitálnej príšery 

31.07.2008, 00:00

Dobrodružstvo. Slovo, ktoré v našich kinách v súčasnosti rotuje na plné obrátky. Veľkolepé výpravy za historickými artefaktmi prežívajú veľký návrat. Iba nedávno sa vrátil legendárny Indiana Jones, aby dokázal, že zostarnúť sa dá aj dôstojne. Základom úspechu je nakrúcať pokračovania, kým o ne majú diváci záujem. Týmto heslom sa riadia aj tvorcovia trilógie Múmia.
Príbehy Ricka O ´Connella nikdy nepatrili do prvej ligy. Prvý diel mal napriek tomu prekvapivý úspech, a tak ho v roku 2001 nasledovalo pokračovanie s názvom Múmia sa vracia. Jediným cieľom režiséra Stephena Sommersa bolo -- zarobiť peniaze.
V tom sa rozhodol najnovším Hrobom dračieho cisára pokračovať aj jeho nasledovník Rob Cohen. Americký filmár kasovými trhákmi XXXRýchlo a  zbesilo dokázal, že ovláda tajomstvo nenáročnej zábavy. Hrob dračieho cisára mu však nevyšiel tak, ako by sa očakávalo. 
Nenáročná zábava
Rick O ´Connell si spolu so svojou ženou Evelyn užíva zaslúžený dôchodok na starom anglickom sídle. Svoje dni trávi chytaním rýb a čítaním kníh. Jeho žena ich naopak píše, a práve prežíva tvorivú krízu. Námetom jej bestsellerov boli dobrodružstvá prežité s manželom. Jediný, kto prežíva dobrodružstvo, je ich syn Alex. Ten v Číne objavil stratenú hrobku Dračieho cisára. A ako je to u O ´Connellovcov zvykom, cisára "náhodne" privedú k životu. Do toho sa navyše zamieša krásna strážkyňa hrobky, čínska armáda a tlupa snežných mužov.
Svet po prvýkrát musí zachrániť celá rodina spolu s nešikovným strýkom Jonathanom. Na svojej výprave precestujú celú Čínu a privolajú zabudnutú armádu generála Minga. Iba s jeho pomocou porazia nesmrteľného Dračieho cisára.
Napriek pompéznemu obalu je najnovšia Múmia úplne obyčajné béčko. Z pôvodných hercov zostal iba vyblednutý Brendan Fraser a zabudnutý John Hannah. Ostatné postavy sú fádne a nevýrazné. Maria Bello ako Evelyn nesiaha Rachel Weisz ani po päty a Luke Ford ako Alex by svojimi hereckými kvalitami perfektne zapadol do argentínskej telenovely. Jet Li vo filme povie menej slov ako priemerná opica.
Vykrádanie filmov
Cohen ako režisér zlyhal. Akčné scény sú neprehľadné a bez nápadu. A to napriek tomu, že výprava je skutočne veľkolepá. Počítačových trikov je toľko, že film niekedy pôsobí ako animovaný. V tomto prípade je to však na škodu. Hlavným nedostatkom novej Múmie je mizerný scenár, ktorý bez rešpektu vykráda všetky dobrodružné legendy. Hrob dračieho cisára je iba digitálny guláš bez akejkoľvek dejovej logiky. Dobrý je akurát k pukancom a kole. Aj to iba v prípade, že hľadáte tú najmenej náročnú masovú zábavu. Nič iné vám totiž Hrob dračieho cisára neponúkne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 15:26