StoryEditor

Všetci sme Čechoslováci

24.10.2008, 00:00

Koľko Slovákov žije v Starom Hrozenkove?
Zhruba 20 percent obyvateľov tvoria Slováci. Prichádzali a stále prichádzajú najmä z okolitých slovenských dedín. Priženili sa k nám, získali české občianstvo, pričom mnohí si ponechali aj slovenské, a postupne splynuli s pôvodným obyvateľstvom. K dedine navyše patrí aj asi tisíc obyvateľov z okolitých lazov. Drvivá väčšina z nich má české občianstvo, rozprávajú však po slovensky.

Znamená to, že tu Československo nezaniklo?

V pohraničí sme vždy žili ako Čechoslováci, hoci nás na určitý čas rozdelila nezmyselná hranica. Naši predkovia odpočívajú na slovenských aj českých cintorínoch, niektorí Slováci z Drietomy alebo Hornej Súče si dokonca na cintoríne v Hrozenkove kúpili hrobové miesta a chcú byť pochovaní u nás. Slovenské deti dokonca navštevujú základnú školu v Starom Hrozenkove.

Spomínate hranicu. Ako sa momentálne využívajú budovy na tomto hraničnom priechode?
.
Ide o majetok obce a hneď, ako sme vstúpili do Európskej únie a odišli colníci, v budovách sme zriadili ubytovňu pre študentov. V Starom Hrozenkove totiž sídli súkromná vysoká škola. Ďalšie hraničné budovy sme chceli prestavať na sociálne byty, bohužiaľ, nedostali sme ich do vlastníctva. Reštaurácie, bufet a veľké parkoviská slúžia aj naďalej svojmu účelu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 06:29