StoryEditor

Návrat do tajuplného sveta smútku

17.11.2008, 23:00
Kult. Fenomén. Životný štýl. Len málo kapiel v hudobnej histórii zašlo svojou tvorbou až sem.

The Cure sa tam jednoznačne dostali a spoločne s Depeche Mode dodnes razia svoju cestu k nesmrteľnosti. Svojský imidž si spolu s typickým zvukom držia dodnes. Najnovšia doska 4:13 Dream možno práve preto nie je žiadnou revolúciou.

Poklona genialite
Nemá zmysel písať niečo o genialite Roberta Smitha, hlavného hrdinu tejto prelomovej kapely. The Cure založil v anglickom meste Crawley v roku 1976 a s menšími prestávkami vydáva albumy až dodnes. O žiadnom z nich sa pritom nedá hovoriť ako o vyloženom fiasku. Komerčne najúspešnejší a v istom zmysle prelomový bol však Disintergration z roku 1989. The Cure sú jednoducho legenda a majú svoj vlastný svet. Svet plný smútku, obáv a pochybnosti.

Titulná Underneath The Stars svojimi snovými aranžmánmi otvára dvere do ďalšieho príbehu Roberta Smitha. Spev v ozvenách a charakteristické gitary pripomenú hit Lullaby. Only Oney zas svojím textom prinúti zaspomínať na Friday I´m In Love. Pri počúvaní najnovšieho albumu sa jednoducho nedá ubrániť nostalgii a spomínaniu na staršie klenoty. Nie je to však ponižujúce porovnávanie, skôr poklona.

Reasons Why dovolí vyniknúť jedinečnému a nenapodobiteľnému spevu frontmana. Smith dokáže so svojím hlasom stále pracovať ako v časoch najväčšej slávy. Nepatrí síce k najlepším spevákom planéty, ale vo svojom žánri jednoducho nemá konkurenciu. Trochu progresu prináša Freakshow a Sleep When I´m Dead. Dokazujú, že White Stripes by bez The Cure zrejme nikdy nevznikli.
Real Snow White je založená na jednoduchom rytme a gitarovom rife, ktorý plynulo prechádza z temnej atmosféry do euforických pasáží. Táto ľahkosť je pre anglickú kapelu príznačná a vytvára jej nesmrteľný rukopis. Jednou z najlepších skladieb albumu je suverénne siedma Hungry Ghost. Geniálne jednoduchá melódia a výborný spev chytia hneď pri prvom počutí.

Klasika bez zmeny
Aj pri trinástom albume dokážu The Cure ohromiť svojou vynaliezavosťou a schopnosťou práce so zvukom. Napriek tomu, že sa v ich hudbe v podstate nič nemení, sú ich albumy stále zaujímavé. Bez zbytočného a samoúčelného experimentovania a zmeny štýlu. Občas v skladbách prekvapí elektronika, väčšinou sa však stále držia toho, čo ovládajú najlepšie. Na 4:13 Dream The Cure neurobili krok dozadu, ale ani dopredu. Zostávajú však legendou. Ich najnovší album je dobrý. Tak jednoducho sa dá opísať. A presne to je na ňom krásne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 15:38