StoryEditor

Poradňa - Spotrebná daň z liehu a euro

13.08.2008, 00:00

Sme spoločnosť s ručením obmedzeným. Zaujímalo by nás, ako budeme po prechode na euro prepočítavať a zaokrúhľovať spotrebnú daň z liehu. Nevieme, či sa bude prepočítavať aj minimálna cena spotrebiteľského balenia liehu. Nie je nám tiež jasné, aký vplyv bude mať nová mena na daňové priznanie.
Aj spotrebných daní sa týka konverzia na euro. K 1. januáru 2009 sadzby dane budete musieť prepočítať na euro konverzným kurzom a potom výsledok zaokrúhliť na dve desatinné miesta. Toto sa bude týkať všetkých spotrebných daní a nielen spotrebnej dane z liehu. Zaokrúhľovať treba aj minimálnu cenu spotrebiteľského balenia liehu. Pri spotrebnej dani z liehu je definovaná minimálna cena na jeden liter liehoviny vo výške 26 korún. Po zavedení eura sa minimálna cena spotrebiteľského balenia tiež prepočíta na euro konverzným kurzom a zaokrúhli na dve desatinné miesta.
To isté sa týka aj prípadných pokút. Stanovené výšky pokút pre všetky spotrebné dane sa po prijatí eura prepočítajú konverzným kurzom na euro a zaokrúhlia na dve desatinné miesta. treba tiež vedieť, ako podať daňové priznanie. Ak sa podá daňové priznanie alebo dodatočné daňové priznanie za zdaňovacie obdobie roku 2008 po 1. januári 2009, to je v období po zavedení eura, prepočíta sa výsledná daňová povinnosť v slovenských korunách uvedená v daňovom priznaní alebo v dodatočnom daňovom priznaní konverzným kurzom na euro a zaokrúhli na dve desatinné miesta. Ak podáte žiadosť o vrátenie spotrebnej dane alebo dodatočnú žiadosť o vrátenie spotrebnej dane za zdaňovacie obdobie roku 2008 po 1. januári 2009, prepočíta sa daň v slovenských korunách uvedená v žiadosti o vrátenie spotrebnej dane alebo dodatočnej žiadosti o vrátenie spotrebnej dane konverzným kurzom na euro a zaokrúhli sa na dve desatinné miesta. Pri výrobe medziproduktu po zavedení meny euro z liehu zdaneného v roku 2008 v slovenských korunách sa výsledná daňová povinnosť vypočíta tak, že daň zaplatená za lieh sa prepočíta konverzným kurzom na euro a od dane pripadajúcej na medziprodukt sa takto vyčíslená daň za lieh odpočíta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 14:44