StoryEditor

Na miestne dane už budú výmery

18.12.2007, 23:00
Daň z motorových vozidiel sa bude platiť od nového roku preddavkovo.

Po novom roku dostaneme do poštových schránok viacero platobných výmerov od obecnej či mestskej samosprávy. Podľa novely zákona o miestnych daniach, ktorá platí od decembra, totiž bude samospráva okrem dane z motorových vozidiel všetky ostatné miestne dane vyrubovať vo výmere. Ten umožňuje daňovníkovi využiť, tak ako pri iných daniach "opravné prostriedky", samospráve zase dáva možnosť tieto dane lepšie vymáhať. Týka sa to dane za psa, užívanie verejného priestranstva, predajné automaty, nevýherné hracie prístroje, vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta. Ako to bude vyzerať v praxi? "Znamená to asi toľko, že obec ako správca dane vyrubí daň platobným výmerom a vyrubená daň je splatná do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti platobného výmeru," vysvetlila Zuzana Bruteničová z ministerstva financií. Ministerstvo už zverejnilo na svojej stránke vzor výmerov.

Daň z nehnuteľnosti
Daň z nehnuteľnosti sa bude naďalej vyberať výmerom. Oslobodenie od dane z nehnuteľností pozemkov a stavieb slúžiacich na vzdelávanie a kostolov sa rozšírilo aj na pozemky, stavby a nebytové priestory vo vlastníctve Slovenského Červeného kríža.

Zdaňovanie dočasného parkovania motorových vozidiel
Novelou sa vypustili zo štvrtej časti - daň za užívanie verejného priestranstva - ustanovenia o zdaňovaní dočasného parkovania motorových vozidiel na vyhradenom priestore verejného priestranstva. "Túto ,dočasnú' daň" totiž nebolo možné reálne vyberať ani spravovať. Obec nemohla začať daňové konanie a túto daň vyrubiť," vysvetlila dôvody zmeny Bruteničová. Prax ukázala, že ustanovenia platného zákona sa obchádzali. Poplatky za dočasné parkovanie vozidla vyberali rôzne spoločnosti, a nie obec, čo je v rozpore so zákonom. Takéto poplatky potom nebolo možné zase zaradiť do systému daní. Správca dane sa spravidla ani nedozvedel, že niekto parkoval na verejnom priestranstve na území obce a ani daňovník nemal informáciu o tom, že parkuje na priestranstve, ktoré je určené vo všeobecne záväznom nariadení obce ako verejné priestranstvo. To, že obce poverujú fyzické osoby alebo aj právnické osoby vyberaním dane za dočasné parkovanie na verejnom priestranstve na "mieste parkovania", je v rozpore so zákonom a spravidla ide o platby, síce označované ako daň, ale v skutočnosti ide o cenu za službu, v ktorej je zahrnutá aj odmena pre tieto osoby.
Preto "parkovné" za dočasné parkovanie vozidla ostalo v kategórii ceny za službu tak, ako je to v súčasnosti. Osobitné užívanie verejného priestranstva, napríklad trvalým parkovaním motorového vozidla, ostalo v systéme daní.

Daň z motorových vozidiel
Pri dani z motorových vozidiel sa nanovo a jednoznačne definovalo, kto je daňovník dane z motorových vozidiel, vymedzil sa predmet tejto dane a novela hovorí aj o tom, pri ktorých autách sa neplatí daň. Novela tiež zaviedla preddavkové platenie dane. Tieto preddavky sa potom budú musieť zúčtovať v nasledujúcom zdaňovacom období. Znamená to okrem iného aj to, že daňovník nebude musieť oznamovať zmenu počas zdaňovacieho obdobia alebo podávať daňové priznanie pri zmenách miestnej príslušnosti. Platiť preddavky na daň z motorových vozidiel (štvrťročne alebo mesačne) treba už za zdaňovacie obdobie roku 2008, podľa vypočítanej predpokladanej dane. Predpokladaná daň sa vypočíta podľa stavu k 31. decembru 2007. Daňovník, ktorého predpokladaná daň nepresiahne 20-tisíc, preddavky na daň neplatí.
Daňové priznanie podávajú daňovníci prvýkrát v roku 2009 taktiež do 31. januára a v ňom si následne zúčtujú predchádzajúce zdaňovacie obdobie roku 2008 a zároveň zaplatia daň. Týka sa to aj tých, ktorým v roku 2008 nevznikla povinnosť platiť preddavky na daň z motorových vozidiel.
Správu dane vykonáva daňový úrad miestne príslušný podľa evidencie vozidla k 31. decembru predchádzajúceho roka, v roku 2008 to bude daňový úrad miestne príslušný podľa evidencie vozidla k 31. decembru 2007.
V prípadoch vrátenia daňového preplatku alebo vymáhania daňového nedoplatku je miestne príslušný ten správca dane, u ktorého daňový preplatok alebo nedoplatok v priebehu zdaňovacieho obdobia vznikol.
Ak daňová povinnosť k dani z motorových vozidiel vznikne do 31. 12. 2007, daňovník aj správca dane sa riadia predpismi, ktoré platia do 31. novembra 2007.

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte...

Miestne dane
- daň z nehnuteľností
- daň za psa
- daň za užívanie verejného priestranstva
- daň za ubytovanie
- daň za predajné automaty
- daň za nevýherné hracie prístroje
- daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta
- daň za jadrové zariadenie a
- daň z motorových vozidiel, ktorú môže zaviesť vyšší územný celok
- miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady je obligatórny, obec ho musí zaviesť
Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady

Platenie dane z motorových vozidiel v roku 2008
Preddavky na daň
- Daňovník, ktorého predpokladaná daň u jedného správcu dane nepresiahne 20-tisíc, ako i daňovník, ktorému vznikne daňová povinnosť v priebehu roka 2008, preddavky na daň na rok 2008 neplatí.
- Ak daň presiahne 20-tisíc a nepresiahne 250-tisíc, treba platiť štvrťročné preddavky na daň na rok 2008 vo výške jednej štvrtiny predpokladanej dane. Štvrťročné preddavky na daň sú splatné do konca príslušného kalendárneho štvrťroka.
- Ak daň presiahne 250-tisíc, treba platiť mesačné preddavky na daň na rok 2008 vo výške jednej dvanástiny predpokladanej dane. Mesačné preddavky na daň sú splatné do konca príslušného kalendárneho mesiaca.
- Mesačné a štvrťročné preddavky na daň sa platia tomu správcovi dane, ktorý je miestne príslušný podľa evidencie vozidla k 1. januáru 2008.
- Na platenie preddavkov nemá vplyv zmena predmetu dane, vznik a zánik oslobodenia od dane, zmena miestnej príslušnosti v priebehu roka 2008.
- Predpokladaná daň je súčet ročnej sadzby dane za každé vozidlo, ktoré je predmetom dane k 1. januáru 2008 a nie je oslobodené od dane.
Podanie daňového priznania a zaplatenie dane
- V roku 2008 daňovník dane z motorových vozidiel nebude podávať daňové priznanie. Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel daňovník podľa novely zákona podá prvýkrát za rok 2008 do 31. januára 2009. V tejto lehote je daňovník povinný daň aj zaplatiť alebo doplatiť rozdiel dane v prípade platenia preddavkov na daň na rok 2008.
- V lehote na podanie daňového priznania je daňovník povinný zaplatiť aj pomernú časť dane pri vzniku a zániku daňovej povinnosti v priebehu roka 2008.
Oznamovacia povinnosť
- Daňovník, ktorému vznikne alebo zanikne daňová povinnosť, je povinný oznámiť túto skutočnosť správcovi dane miestne príslušnému podľa miesta evidencie vozidla do 30 dní odo dňa vzniku alebo zániku daňovej povinnosti.
Zdroj: Daňové riaditeľstvo SR

01 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdraženie od augusta 02 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cezdunajské prekáračky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 09:29