StoryEditor

Aj mestá sa pripravujú na euro

06.08.2007, 00:00
Príprave na euro môžu niektorí prikladať menší význam, iní si to nemôžu dovoliť. Jednými z tých, ktorí sa na prechod na spoločnú menu musia zodpovedne nachystať, sú aj slovenské mestá a obce.

Tým vznikajú povinnosti nielen ako verejným inštitúciám, ale aj ako podnikateľským subjektom. Podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) k prípravám pristupujú zodpovedne, náklady, ktoré im vzniknú, však vyčíslené ešte nemajú.

Neisté náklady
Odhadnúť presné náklady na zavedenie eura je podľa podpredsedu ZMOS-u Jozefa Turčányho ešte predčasné. "Najväčšie náklady predpokladáme v súvislosti so zmenou informačných technológií a softvéru," hovorí Turčány. Výdavky však vzniknú aj v súvislosti s preškoľovaním zamestnancov alebo tlačou nových formulárov. Turčány odhaduje, že náklady by mohli byť približne jedno percento z bežných výdavkov miest a obcí. "Celkové náklady by teda v rokoch 2008 a 2009 mohli predstavovať 500 až 600 miliónov korún. Náklady pritom budú musieť znášať obce samy. "Náklady budeme vedieť presnejšie odhadnúť v novembri a budú zahrnuté do návrhu rozpočtu mesta Bratislavy na rok 2008," hovorí vedúci oddelenia komunikácie mesta Bratislavy Milan Vajda.

Nižšie dane
Ďalším problémom, ktorý mestám vznikne, je možnosť zníženia výberu celkovej sumy z daní a poplatkov. Podľa generálneho zákona sa musí zaokrúhľovať v prospech občana, čo môže spôsobiť výpadky v príjmoch najmä pri nižších sumách. "Dnes je ešte veľmi ťažké odhadnúť, ako sa obce s týmto problémom vyrovnajú, ale predpokladáme, že výpadok nebude dramatický," hovorí Turčány. "Celkový obnos miestnych daní a poplatkov miest a obcí je približne desať miliárd korún. Výpadok príjmov môže byť okolo 100 miliónov korún," odhaduje Turčány.

Aktívne informovať
Podľa splnomocnenca vlády pre zavedenie eura Igora Baráta by mestá tiež mali zohrať významnú úlohu pri informovaní občanov o pripravovanej zmene. "Čím je obec menšia, tým je táto potreba významnejšia," hovorí Barát. Obecné úrady budú podľa neho plniť nezastupiteľnú úlohu v informovaní o eure najmä pre starších občanov. "Pre mnohých je práve obecný úrad jediným kontaktným miestom, takže by sme chceli dosiahnuť stav, aby na každom mestskom a obecnom úrade bol aspoň jeden pracovník, ktorý bude schopný poskytnúť občanom základné informácie o zavedení eura, o možnostiach výmeny peňazí, konverznom kurze a ďalších súvislostiach," vysvetľuje Barát.

Zodpovedná príprava
Prípravy samospráv na zavedenie eura by sa mali naplno rozbehnúť začiatkom jesene. ZMOS chce v spolupráci s ministerstvami financií a hospodárstva zorganizovať osem vzdelávacích podujatí vo všetkých krajských mestách. Združenie plánuje na jeseň takisto vydať informačnú brožúru, v ktorej by mestá a obce mali nájsť všetky potrebné informácie.
Podľa hovorkyne primátora mesta Košice Jany Geročovej sú prípravy v metropole východného Slovenska v plnom prúde. "Na magistráte bol vytvorený tím pracovníkov rôznych oddelení, ktorí pravidelne sledujú najnovšie informácie vlády a ministerstiev k tejto problematike. Zúčastňujú sa školení, snažia sa podchytiť túto tému, aby sa v budúcom roku v spolupráci s vládou, samozrejme, spustila informačná kampaň," hovorí Geročová.
Pracovná skupina rozbehla činnosť koncom júla aj v hlavnom meste Slovenska. "Sme v kontakte s Národnou bankou Slovenska, ZMOS-om, úradom vlády a predovšetkým s najdôležitejšími dodávateľmi softvéru, ktorí už boli informovaní o stanovených termínoch súvisiacich s prechodom na euro," informuje Vajda. Okrem oficiálnych dokumentov hlavnému mestu podľa Vajdu poskytli potrebné informácie aj niektoré banky a finančné inštitúcie.

01 - Modified: 2003-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daňová reforma likviduje tretí pilier
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 10:08