StoryEditor

Krátke správy

07.05.2003, 00:00

Medziročný nárast čistého zisku o 247 % na 605 mil. Kč zaznamenala v minulom roku pražská pobočka holandskej bankovej skupiny ABN Amro. Aktíva banky medziročne klesli o 21 % na 36,4 mld. CZK, čistý zisk na jedného zamestnanca sa medziročne zvýšil o 266 % na 4,7 mil. CZK. V utorok o tom informovala hovorkyňa banky Šárka Samková, podľa ktorej banka dosiahla rast zisku vďaka operáciám na devízovom trhu a na trhu s dlhopismi a derivátmi. Čistý zisk materského ABN Amro Holding predstavoval v minulom roku 2,2 mld. eur, aktíva dosiahli 556 mld. eur. V Českej republike pôsobí ABN Amro od roku 1993 v oblasti firemného a investičného bankovníctva. To poskytuje vybranej skupine klientov z radov stredných a veľkých podnikov, inštitúcií a verejného sektoru. (SITA)

HypoVereinsbank (HVB) sa rozhodla predať svoju norimberskú pobočku Norisbank najmenej za 400 miliónov eur. Vedenie HVB rozhodlo o predaji, nakoľko banka potrebuje doplniť svoj kapitál a okrem toho Norisbank vybočuje z novej koncepcie HVB. Pritom Norisbank je zisková. V Nemecku má vyše 100 pobočiek a okolo 500 000 klientov. HVB sa chce v budúcnosti zameriavať na súkromné bankovníctvo a služby strednému podnikateľskému stavu. Ak by chcel kúpiť Norisbank zahraničný strategický investor a tak sa usadiť na nemeckom trhu, musel by zaplatiť aj "strategický príplatok". (TASR)

Hektické výročné rokovanie Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) v Taškente sa skončilo hrozbou, že ak uzbecká vláda nebude dôsledne realizovať hospodárske a politické reformy, príde o pomoc tejto medzinárodnej finančnej inštitúcie. Prezident EBOR Jean Lemierre povedal, že banka sa môže rozhodnúť pre niektorú z možností, ktoré má na výber. Môže zvýšiť svoju angažovanosť v krajine, alebo sa z nej stiahnuť tak, ako to urobila aj v iných prípadoch. J. Lemierre to povedal na adresu uzbeckého prezidenta Islama Karimova, ktorý odmietol verejne vyhlásiť, že zabezpečí, aby sa v jeho väzniciach skončilo s mučením. Európski diplomati v Taškente však poukazujú na fakt, že sa prípadné sankcie nemusia realizovať v celom rozsahu, lebo Uzbekistan sa stal jedným z chránencov USA v regióne. Je jedným z jeho kľúčových spojencov v boji proti terorizmu. (TASR)

Výrobné ceny priemyslu v eurozóne a Európskej únii (EÚ) vzrástli v marci medzimesačne o 0,2 %. Informoval o tom včera štatistický úrad EÚ Eurostat. V medziročnom porovnaní sa zvýšil index výrobných cien v eurozóne o 2,4 % a v EÚ o 2,6 %. Priemyselné ceny v EÚ tak dosiahli očakávania. Ekonómovia rátali s medzimesačným nárastom o 0,2 % a medziročne o 2,5 %. Podľa Eurostatu bol dôvodom nárastu cien v marci predovšetkým energetický sektor, kde ceny medzimesačne stúpli v eurozóne o 0,6 % a v EÚ o 0,7 %. Medziročne stúpli ceny v energetickej oblasti v eurozóne o 7,6 % a v EÚ o 9,5 %. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 04:31