StoryEditor

Malé vojny sme zažili, ale žiadnu plánovanú vraždu

06.11.2008, 23:00

Incident v Reedukačnom centre v Čerenčanoch doslova otriasol verejnosťou. Trojica chovancov sa totiž rozhodla zavraždiť a okradnúť nočného vychovávateľa a opustiť reedukačné zariadenie. Dva mesiace po incidente riaditeľ zariadenia Gabriel Bodnár Hospodárskym novinám poskytol exkluzívny rozhovor.

Aké sú vaše skúsenosti s násilím detí voči dospelým?
Bude to možno znieť neuveriteľne, ale v našom ústave sme dovtedy žiadne násilie detí voči vychovávateľom nezaznamenali. Možno je to preto, že máme len deti do 15 rokov. Ale skutočne sme nezaznamenali doteraz ani len náznak násilia voči dospelým. Pochopiteľne, drobné incidenty sme mali, nemôžem povedať, že problémy nie sú. Napokon ide o deti s výrazne problémovým správaním.
Potom však prišla osudná noc zo soboty na nedeľu, počas ktorej vaši maloletí chovanci pripravovali svoj útek doslova cez mŕtvolu?
Áno. Dvaja z nich sú momentálne vo väzbe, jeden zostal aj naďalej medzi nami a v celom prípade vystupuje ako svedok. Podľa mňa išlo pravdepodobne o skratové správanie našich chovancov. Jeden chlapec bol v našom zariadení týždeň, druhý len tri dni. Tretí chlapec, našťastie, prípravu na útek prezradil.
Ako ste zvládali situáciu medzi ústavnými zverencami po tomto incidente?
Mali sme obavy, že deti budú na koni, ich reakcia však bola úplne iná. Z prípravy na vraždu boli zdesení a pravdepodobne svoje urobilo aj to, že hlavní iniciátori sa bezprostredne po incidente ocitli vo väzbe.
Nechcel dať napadnutý vychovávateľ výpoveď?
V prvom rade nebola pravda, čo popísali bulvárni novinári. Incident sa napríklad nestal z piatka na sobotu, ale zo soboty na nedeľu. Ešte raz musím povedať, že nič podobné, ani len náznak násilia, sa u nás nikdy v minulosti nestal. Okamžite po tomto incidente sme prijali potrebné opatrenia. Okrem iného sa budeme usilovať o to, aby sa v podobných zariadeniach zosilnila nočná služba. Jeden alebo dvaja noční vychovávatelia je málo.
Aj špeciálne opatrenia?
Robíme pravidelné denné kontroly, aby naši zverenci napríklad nemohli skrývať predmety, ktoré by mohli využiť prípadne ako zbraň. Prezrieme im aj osobné veci, ak je to treba.
Môžete neposlušné deti potrestať?
Potrestať? Máme vnútorný poriadok - školský, podľa ktorého sa riadime. Predovšetkým bodovacím poriadkom -- kto získa dobré body, má dovolenky a všetky ostatné výhody, za zlé správanie je zákaz telefonovania, vychádzok a návštevy. Žiadne iné tresty nemáme.
A výchovné facky?
Upozorňujem všetkých našich vychovávateľov, aby sa podobná výchova u nás nepraktizovala. Či sa nejaká facka v zákulisí udeje, to naozaj neviem. Ak by bola sťažnosť, riešili sme to. Doteraz sa však žiadny chovanec nežaloval na podobné správanie, pričom má možnosť oficiálne sa sťažovať. Ani mne ako riaditeľovi, ani prokurátorovi. Nikto sa však nesťažoval. Naopak, mám niekoľko listov od našich klientov, ktorí nás chvália a ďakujú, že sme im v živote veľmi pomohli. Mám z toho dobrý pocit.
Takže žiadne veľké problémy?
V minulosti, zhruba pred 15 rokmi sme mali také malé vojny. Žiaci zo špeciálnej školy napríklad viedli vojny proti základnej škole. Obyčajne kvôli dievčatám...
Takže všetko je v najlepšom poriadku?
Dnes sú už deti iné ako voľakedy. Sú vyspelejšie, majú vyhranenejšie správanie. Do ústavov si však zároveň nosia aj zvyky, ktoré získali ešte počas pobytu vo svojich domovoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 06:33