StoryEditor

Kráľ hororu Stephen King oslávi 60. narodeniny

20.09.2007, 00:00

Kedysi chudobný učiteľ angličtiny, dnes jeden z najbohatších spisovateľov sveta. Stephen King, prezývaný aj "kráľ hororu", oslávi zajtra 60. narodeniny.
Kariéru odštartoval krátkymi poviedkami už ako 12-ročný. Úspechu sa však dočkal až keď vlastnil titul bakalára angličtiny a bol ženatý. V roku 1973 vydal debutový román Carrie, ktorý zaznamenal nečakaný úspech. Podporilo ho aj sfilmovanie knihy režisérom Brianom De Palmom s mladou Sissy Spacekovou v úlohe dievčaťa s nadprirodzenými schopnosťami. Odvtedy vydal King vyše 60 kníh, z ktorých sa na celom svete predali viac ako dve miliardy. Medzi najznámejšie patria Podpaľačka, Cujo, Misery musí zomrieť či Mŕtva zóna.
Jeho knihy síce využívajú klasické hororové rekvizity, hranice žánru však prekračujú vďaka hlbšej psychológii postáv a strhujúcemu prelínaniu reality a nadprirodzena. Aj vďaka tomu mnohé z filmových adaptácií jeho kníh nedosahujú kvalitu literárnej predlohy. Niekoľkým snímkam sa však atmosféru Kingových kníh podarilo preniesť aj na plátno -- Osvieteniu (1980) Stanleyho Kubricka v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom či Vykúpeniu z väznice Shawshank (1994) režiséra Franka Darabonta.
Stephen King žije na pohľad pokojným životom s manželkou a tromi deťmi. Pod idylickým povrchom sa však ukrývajú aj démoni -- v 80. rokoch mal King problémy s drogami a alkoholom, v roku 1999 prežil ťažkú autonehodu, pridali sa aj problémy so zrakom. Nik nemusí byť takým, ako sa na prvý pohľad zdá. "Keď idem okolo vás, som jeden človek. A niekto iný píše tie knihy," hovorí o sebe jeden z najznámejších spisovateľov na svete.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 15:21