StoryEditor

Londýn bude kraľovať európskym burzám

27.06.2007, 00:00
Trend zlučovania burzových parketov vo svete pokračuje. London Stock Exchange (LSE) kúpi milánsku burzovú spoločnosť Borsa Italiana.

Obe burzy snahu o zlúčenie už oficiálne potvrdili. Britská LSE za svoju taliansku kolegyňu ponúkla 1,6 miliardy eur a spojením vznikne najväčšia burza na starom kontinente.

Najväčšia burza
Na talianskej burze sa v súčasnosti obchoduje s akciami 322 spoločností a podľa objemu obchodov je štvrtou najväčšou európskou burzou po Euronexte, LSE a Deutsche Börse. Na LSE sa obchoduje s akciami viac ako 3 000 spoločností. Spojením vznikne najväčšia burza v Európe podľa trhovej kapitalizácie, objemu obchodov aj podľa počtu spoločností, ktorých akcie sa na burze obchodujú. Podľa dohody získajú akcionári talianskej burzy za každú svoju akciu 4,9 akcie LSE. Borsa Italiana má v obehu 16,23 miliardy akcií a jej akcionármi sú najmä banky a finančné sprostredkovateľské spoločnosti. Medzi najväčších akcionárov patria banka UniCredit, Intesa Sanpaolo a Banca Monte dei Paschi di Siena. Dohodu medzi oboma spoločnosťami musia akcionári talianskej burzy schváliť. Vedenie LSE nepochybuje, že dohodu podporia. Burzy budú aj naďalej vystupovať ako dve samostatné jednotky a ponechajú si súčasné značky. Akcie novovzniknutej spoločnosti sa budú obchodovať v Miláne aj v Londýne.

Výhodný obchod
Britská burza spojením získa väčšie napojenie na trh s európskymi obligáciami a obchodovanie s derivátmi. V súčasnosti sa LSE orientuje najmä na obchodovanie s akciami. Talianskej burze by fúzia mohla pomôcť oživiť akciový trh.
Dohoda medzi oboma spoločnosťami má podľa niektorých analytikov za úlohu najmä ochrániť LSE pred pokusmi o prevzatie zo strany konkurenčných búrz. O prevzatie londýnskej burzy sa v minulosti už niekoľkokrát pokúšali zahraničné konkurenčné spoločnosti ako Deutsche Börse, Euronext, New York Stock Exchange a austrálska Macquarie Bank.
Koncom minulého roka LSE odmietla ponuku od amerického technologického trhu Nasdaq v hodnote 2,7 miliardy libier. Obchod vtedy vedenie londýnskej burzy zablokovalo a ponuku od americkej technologickej burzy označili za podhodnotenú. Ak by Nasdaqu jeho zámer vyšiel, vznikol by najväčší prevádzkovateľ akciového trhu na svete z hľadiska počtu kótovaných firiem. Američania sa však svojho zámeru nevzdávajú a snažia sa skupovať akcie londýnskeho rivala.

Spájanie pokračuje
Fúzia oboch spoločností je ďalšia z pokračujúcej vlny spájania sa medzi svetovými prevádzkovateľmi akciových trhov. Dôvodom fúzií je najmä snaha o znižovanie nákladov a zlepšenie postavenia v porovnaní s konkurenciou.
V apríli americká NYSE prevzala európsku spoločnosť Euronext, ktorá prevádzkuje burzy v Amsterdame, Paríži, Bruseli a Lisabone. Burza v New Yorku má v súčasnosti záujem taktiež o indickú a japonskú burzu. Technologický Nasdaq nedávno získal severoeurópsku akciovú burzu OMX a má záujem aj o ďalšie európske trhy. Spájajú sa aj komoditné burzy Chicago Mercantile Exchange a Chicago Board of Trade. Hodnota obchodu bude pravdepodobne osem miliárd dolárov. Do boja o chicagskú burzu zasiahla aj ďalšia americká burza ICE.
V strednej Európe má záujem o získanie vedúceho postavenia Burza cenných papierov Varšava, s ľubľanskou burzou zase rokuje jej pražská protistrana. Aj Burza cenných papierov Bratislava sa obzerá po strategickom partnerstve, vláda však v tejto oblasti už dlhší čas nepodniká žiadne kroky.

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 09:18