StoryEditor

Softvér na riadenie výroby

25.01.2009, 23:00

Na Slovensku pôsobia domáce i zahraničné firmy, ktoré sa zaoberajú priemyselnou automatizáciou. Jednou z nich je aj trenčianska akciová spoločnosť Trellis. Vznikla v roku 1992 privatizáciou trenčianskeho pracoviska Ústavu systémového inžinierstva priemyslu Bratislava. "Našu činnosť sme výrazne zaktivizovali po vstupe francúzskeho koncernu Vinci. Zapojili sme sa do obchodných kontraktov koncernu v Európe a vo väčšej miere sa podieľame na zavádzaní informačných technológií v európskych automobilkách," zdôraznil riaditeľ Trellisu Jozef Mertan. Generálny riaditeľ divízie Bernard Latour dodal, že pre kapitálový vstup do slovenskej spoločnosti sa rozhodli na základe jeho dobrého postavenia na slovenskom trhu informačných technológií. V súčasnosti vo firme pripravujú väčšiu akvizíciu základného softvéru so žilinskou spoločnosťou Ipesoft. Moduly sú nové, obsahujú až 70 percent nových špecifických požiadaviek zákazníkov a na trhu budú v prvom polroku 2009.

Pre automobilky, ale aj ďalších
Spoločný slovensko-francúzsky podnik sa dobre zapísal v automobilke PSA Peugeot Citroën v Trnave. Odborníci z Trenčína montovali elektrickú časť zariadení a pomáhali pri vývoji, inštalácii, oživení a ladení technických i programových zariadení automatizovaného systému riadenia. Dnes systém riadi dopravu karosérií áut zo zvarovne cez lakovňu do montážnej haly. "Náš softvér je kompatibilný so softvérmi pre dispečerov, ktorí riadia výrobu áut, dodávky komponentov na montáž, evidenciu vyrobených vozidiel, ale i údržbu výrobných hál, " zdôraznil Mertan. Softvér firmy Trellis uplatnia aj pri výrobe nového modelu osobného auta, ktoré bude na trhu už v roku 2009. Podľa Mertana dodajú ho aj novému závodu Peugeot v Kaluge pri Moskve, ktorého výstavba sa pripravuje. Trellis sa chce v roku 2009 dostať i medzi dodávateľov automobilky Kia.

Trenčianska firma sa svojimi informačnými systémami presadzuje v mnohých odvetviach. Okrem automobilového je to sklársky, gumárenský, potravinársky, drevársky, strojársky a textilný priemysel a výroba stavebných hmôt. Často ide o komplexné dodávky, ktorých súčasťou je napríklad analýza technologických procesov, návrh riešenia, vypracovanie projektovej dokumentácie, inžiniering, montáž, uvedenie do prevádzky a servis. Jej systémy pomáhajú priemyselným podnikom, aby mohli čo najefektívnejšie produkovať svoje výrobky. "Naše informačné systémy sa dajú použiť len v automatizovanej výrobe. Celková investícia je dosť veľká, čo firmy zvažujú. Je to však trend, ktorému sa žiaden veľký priemyselný podnik nevyhne. Ak začne šetriť, na prvom mieste sú to informačné systémy. To môže negatívne ovplyvniť predaj našich nových softvérov, " povedall Mertan.

Aj pre cementárne a vodárne
Softvéry od firmy Trellis využíva aj ďalšia veľká skupina podnikov -- cementárne a vodárne. Jednou z úspešných aplikácií je napríklad riadenie technologickej linky na spaľovanie pneumatík pri výrobe slinku v rotačnej peci v cementárni Cemmac Horné Sŕnie. "Vytváraniu podmienok pre diverzifikáciu palív používaných pri výrobe slinku venujeme v spolupráci s investorom dlhodobo vysokú pozornosť, čo vedie k zvýšeniu spoľahlivosti a efektívnosti procesu, " vysvetlil Mertan. V cementárni FCL Lukavac v Bosne a Hercegovine pomocou informačného systému, ktorý implementoval Trellis, merajú tlak a teplotu vo výmenníku rotačnej pece. V Rone v Lednických Rovniach majú od Trenčanov softvér na riadenie tavenia skloviny v sklárskych peciach. Vo vodárenských spoločnostiach používajú ich riadiace a informačné systémy v jednotlivých objektoch distribučnej siete pitnej vody, odkanalizovania a čistenia odpadových vôd, medzi ktorými majú dominantné postavenie centrálne regionálne dispečingy. Dobré skúsenosti s tým majú predovšetkým v Severoslovenských vodárňach a kanalizáciách v Žiline. "Žilinský dispečing je prepojený s dispečingom skupinového vodovodu v Čadci a pomocou informačného systému sledujeme dodávku pitnej vody a monitorujeme aj ďalšie údaje, ktoré k nim potrebujeme. Informačný systém je dostatočne výkonný, funguje bez porúch a sme s ním spokojní, " povedal vedúci dispečingu Milan Duraj.

Možnosti vo veľkých projektoch
Francúzsky koncern Vinci patrí v Európe medzi rozhodujúcich dodávateľov technológií pre automobilový priemysel a automatizáciu výroby. Štyri divízie koncernu sa zameriavajú na projekty pre stavebníctvo, cesty, energetiku a budovy. Spoločný podnik Trellis v Trenčíne patrí do divízie Vinci Energies Est a môže sa v budúcnosti podieľať aj na veľkých infraštrukturálnych projektoch na Slovensku a vo východnej Európe. Ide napríklad o letiská alebo diaľnice.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 04:28