StoryEditor

Vyliečiť nie, potlačiť áno.

12.09.2008, 00:00

Ako možno stručne charakterizovať sexuálnu deviáciu?
Ide o uprednostňovanie neobvyklého uspokojovania sexuálnej potreby. Aktivity sexuálneho devianta sú nutkavého charakteru a veľmi ťažko sa ovládajú. Samotný deviant sa aktu často bezvýsledne bráni, po čine trpí pocitom viny.
Existuje odhad, koľko percent populácie na Slovensku trpí touto odchýlkou?
Je veľmi ťažké odhadnúť počet deviantov, pretože väčšina z nich ostáva po celý život utajená .Vieme len o tých, ktorí sú obvinení z trestného činu so sexuálnou motiváciou, a o veľmi malej časti tých, ktorí požiadajú dobrovoľne o liečbu.
Ide o vrodenú úchylku alebo získanú v dôsledku užívania alkoholu alebo inej drogy?
Každý jedinec je od narodenia naprogramovaný na určité sexuálne správanie. Tak ako bežný heterosexuál nemusí urobiť nič v prospech toho, aby sa orientoval na opačné pohlavie, ani sexuálny deviant nemusí urobiť nič, aby sa ním stal. Vedomie sexuálnej odchýlky sa po prvý raz objaví v období puberty. Najmä muži si všimnú, že ich nepriťahujú sexuálne aktivity väčšiny.
Sexuálna deviácia sa týka len mužov? Ženy týmto ochorením netrpia?
Ale áno, no v podstatne menšej miere. Vo svojej praxi sa stretávam s podobnými prípadmi len ojedinele. Navyše, ťažko predpokladať, že by sa muž sťažoval na polícii, ak by sa pred ním v parku obnažovala žena.
Muži sú teda na tom horšie. Ak sa navyše preukáže, že sa dopustili trestnej činnosti, stávajú sa doživotne pod dohľadom.
Ak sa preukáže sexuálna odchýlka pri trestnom čine, na odporúčanie znalcov sa nariaďuje ústavná ochranná sexuologická liečba, ktorá sa po určitom čase zmení na ambulantnú.
Do akej miery dokáže ochranná liečba pacienta vyliečiť?
Vyliečiť nie, iba potlačiť. Percento recidivujúcich pacientov sa pohybuje od 14 do 30 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 06:21