StoryEditor

Investičné nálady dvíhajú víťazní reformisti

18.11.2007, 23:00

Rozloženie síl v ukrajinskom parlamente predurčuje prozápadné smerovanie krajiny, čo spolu s proreformne naladeným prezidentom Viktorom Juščenkom dodáva investorom odvahu. Vyhlásenia prezidenta o smerovaní Ukrajiny do EÚ a NATO nemusí - vzhľadom na podporu Ukrajiny v európskych štruktúrach - vyznievať len ako investičné afrodiziakum. Už teraz zahraničné banky vytvárajú bezpečné zázemie v krajine, ktoré dotvárajú štandardnú investičnú klímu. Zo 173 ukrajinských bánk vstúpili zahraniční investori do 42, vrátane 17 bánk, ktoré plne vlastnia. Investori majú záujem do konca budúceho roka kúpiť tri až päť tamojších bánk. Tým by sa celkový podiel zahraničného kapitálu v ukrajinských bankách zvýšil na 37 percent zo súčasných 32.

Banky posilňujú pozície
Práve touto cestou kapitál ukrajinských bánk vzrástol medziročne o 35 percent. Taliansky UniCredit sa rozhodol kúpiť štvrtú najväčšiu ukrajinskú banku Ukrsotsbank a švédska banka Swedbank dosiahla dohodu o kúpe TAS-Komerzbank a TAS-Investbank. Divízia Raiffeisen International - Raiffeisenbank Aval - je druhou najväčšou bankou na Ukrajine. BNP Paribas vlastní 51-percentný balík v tretej najväčšej ukrajinskej banke UkrSibbank. Druhá najväčšia nemecká banka Commerzbank kúpila 60 percent plus jednu akciu v súkromnej ukrajinskej banke Bank Forum za 600 miliónov dolárov. Na ukrajinskom trhu sú prítomné aj banky OTP, Erste Bank a Ruská Alfa Bank, pričom o vstup na ukrajinský bankový trh prejavili záujem aj talianska Intesa Sanpaolo SpA a Deutsche Bank.

V korupcii na špici
Ukrajina sa spolu s Ruskou federáciou hodnotí v medzinárodných ratingoch ako krajina s vysokou mierou korupcie. Stále veľká moc štátnej správy a jej vplyv na podnikanie núti biznismenov udržiavať s administratívou čo najlepšie vzťahy. Zatiaľ sa ukrajinskí podnikatelia snažia v obchode presadzovať domáce zákonodarstvo, a nie medzinárodné obchodné zvyklosti, bežné napríklad pri zostavovaní kontraktov, pretože vedia, že v prípade súdneho sporu skôr uspejú. V prípade reklamácie sa vyžaduje platba do troch mesiacov od realizácie kontraktu, v opačnom prípade zavádza štát voči podnikateľskému subjektu sankcie. Predĺženie tejto lehoty je možné len na základe rozhodnutia arbitrážneho súdu, s čím sú spojené značné výdavky.
Ukrajinskí podnikatelia, ale aj štátne orgány, si uvedomujú, že ponuka zo zahraničia prevyšuje dopyt. Na trh sa dostanú tí, ktorí vedia ponúknuť riešenie financovania.

Nestabilná legislatíva
Obchodovanie na Ukrajine je vzhľadom na nestabilnú a neprehľadnú legislatívu a byrokraciu náročné. Snahou novej vlády určite bude tieto staré choroby liečiť. Dnes je tam úspech v obchodovaní podmienený tým, že sa treba neprestajne oboznamovať so stále sa meniacou situáciou na trhu a v legislatíve, ale rovnako aj udržiavaním kontaktov s partnermi a vyhľadávaním nových spoľahlivých odberateľov. Spoločnosti, ktoré mali úspechy pri presadzovaní obchodných záujmov, ich dosiahli aj vďaka pravidelným prezentáciám, ako aj reklamnej podpore v médiách.
.
Vstup do WTO
Na budúci rok sa očakáva vstup Ukrajiny do WTO, čím sa pri vývoze a dovoze niektorých druhov tovarov zrušia kvóty a pridelené licencie. Ukrajinu tento vstup donúti odstrániť opatrenia na ochranu vnútorného trhu. Kabinet ministrov predpokladá v budúcom roku prijať zákon o obnove slobodných ekonomických zón a priemyselných parkov.
Medzi Slovenskom a Ukrajinou platí asymetrický model vízového režimu. Náš občan nepotrebuje pri vstupe víza, keďže Ukrajina dočasne zrušila vízovú povinnosť pre občanov členských štátov únie. Naopak, pre občanov Ukrajiny platí vízová povinnosť a od budúceho roka budú musieť žiadať o schengenské víza.

01 - Modified: 2003-06-23 00:49:05 - Feat.: 0 - Title: Editorial 02 - Modified: 2003-06-23 00:49:52 - Feat.: 0 - Title: Úspešný mestský posol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. júl 2024 01:07