StoryEditor

Zlatú palmu získali Rakúšania

25.05.2009, 00:00
Filmový maratón sa skončil. Svet filmu a červených kobercov už pozná víťaza.

Prestížnu Zlatú palmu si z 62. ročníka filmového festivalu v Cannes neodniesol ani Quentin Tarantino, ani Pedro Almodóvar, ba dokonca ani Lars Von Trier so svojím Antichristom. Najlepším filmom sa podľa poroty stala snímka rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho The White Ribbon (Biely pás). Najlepšou herečkou sa stala Charlotte Gainsbourg, najlepším hercom zase Chritsoph Waltz.

 

Víťazi 62. ročníka filmového festivalu v Cannes :

Zlatá palma
The White Ribbon
Réžia: Michael Haneke
Grand Prix
A Prophet
Réžia: Jacques Audiard
Najlepší herec
Christoph Waltz (Inglorious Basterds)
Najlepšia herečka
Charlotte Gainsbourg (Antichrist)
Cena za scenár
Spring Fever (Jarná horúčka)
Réžia: Lou Ye
Cena za réžiu
Kinatay
Réžia: Brillante Mendoza
Cena poroty
Fish Tank (Nádrž na ryby)
Réžia: Andrea Arnold
Thirst (Smäd)
Réžia: Park Chan-Wook
Cena za celoživotný prínos
Alain Resnais
Zlatá palma za krátky film
Arena
Réžia: Jono SALAVIZA
Zlatá kamera
Samson and Delilah
Réžia: Warwick Thornton

Študijná pomôcka
Film Michaela Hanekeho Biely pás je čiernobielym pohľadom na nemeckú protestantskú dedinu z rokov 1913-1914, ktorou otriasa séria krutých tajomných až rituálnych zločinov. Podozrivými však nie sú rodičia, ale práve deti. Haneke vo filme emotívne zobrazil pokrytectvo, bezcharakternosť, lož a ponúkol "nový“ pohľad na kolektívnu vinu. Režisér tak v Cannes uspel už druhým svojím filmom. Za Pianistu (The Piano teacher) získal v Cannes v roku 2001 Grand Prix. Snímka včera získala aj cenu francúzskeho ministerstva školstva. Ocenenie je signálom pre učiteľky a učiteľov, že film Biely pás môžu používať ako študijnú pomôcku.

Hoci snímky Larsa Von Triera a Quentina Tarantina medzi filmovými kritikmi na festivale sklamali až šokovali, úplne zlé neboli. Svedčia o tom ceny za najlepšie herecké výkony, ktoré im udelila porota.

Grand Prix tento rok zostala doma. Porota usúdila, že plným právom patrí francúzskej snímke A Prophet. Režisér Jacques Audiard sa vo svojom filme dostáva do väzenia. Tu zobrazuje negramotného 19-ročného chlapca Malika El Djebena. Jeho jednoduchšiu povahu sa snaží využiť väzenský gang a dáva mu rôzne úlohy. Malik sa však veľmi rýchlo učí a veľmi rýchlo príde na vlastný plán.

Najlepšou herečkou sa tak stala Francúzska Charlotte Gainsbourgová, ktorá si zahrala v zatracovanom filme dánskeho režsiéra Larsa Von Triera Antichrist. Najlepším hercom sa stal jeden z Tarantinových "pankhartov“ Christoph Waltz.

Porota na čele s francúzskou herečkou Isabelle Huppertovou bola štedrá pri udeľovaní Ceny poroty. Tú si na 62. ročníku filmového festivalu v Cannes medzi sebou rozdelili snímky Fish Tank (Nádrž na ryby) režisérky Andrey Arnoldovej a Thirst (Smäd) kórejského režiséra Park Chan-Wooka. Debut Andrey Arnold na festivale rozpráva príbeh tínedžerky, ktorá sa dostane do komplikovaného vzťahu s novým milencom svojej matky. Film Kórejčana Chan-Wooka naopak ponúka napätie v prítomnosti upírov.

"Cannes“ aj v Tepliciach
Organizátori slovenského Art Film Festu sa do Cannes vybrali, aby získali niektorú z filmových premiér a zaradili ju do programu 17. ročníka Art Film Festu, ktorý sa uskutoční 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. "V Cannes sú zastúpené všetky dôležité filmové spoločnosti. Isteže, videl som niekoľko filmov, ktoré by som si vedel predstaviť už na nadchádzajúcom 17. Art Film Feste, ale táto vec je veľmi, veľmi zložitá,“ hovorí pre HN programový riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel. "Oslovili sme niektoré spoločnosti, no výsledok budem vedieť až koncom mája,“ uzatvára.




Zaujímavosti z Cannes

Bývalý prezident Spojených štátov amerických Bill Clinton vyzval hostí tradičného charitatívneho galavečera na pomoc výskumu AIDS vo francúzskom Cannes, aby nešetrili. „Hoci časy sú ťažké, mali by ste dať viac, nie menej. Ak nad tým premýšľate, každý v tejto miestnosti je na tom lepšie ako 99,9 percenta ľudí, ktorí kedy na Zemi žili,“ vyzval Clinton. Osemsto hostí spolu vyzbieralo vyše 4,5 milióna dolárov. Vydražiť ste mohli saxofón, ktorým Clinton galavečer otváral – nový majiteľ ho získal za 181-tisíc dolárov. V ponuke bol aj bozk od mladého herca Roberta Pattinsona, ktorý stvárnil hlavnú postavu vo filme Súmrak. Herec nakoniec „predal“ dva bozky za dve najvyššie ponuky, a spolu získal 55-tisíc dolárov.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 01:20