StoryEditor

Do Európy ešte dvadsaťtri rokov

22.07.2005, 00:00
Slovensku bude trvať 23 rokov pokým dosiahne životnú úroveň priemeru starých členov Európskej únie. Novým členským krajinám únie, okrem Malty a Cypru, bude trvať konvergencia 22,5 roka.
Slovensku bude trvať 23 rokov pokým dosiahne životnú úroveň priemeru starých členov Európskej únie (EÚ15). Vyplýva to z materiálu Svetovej banky. Novým členským krajinám únie, okrem Malty a Cypru (EÚ8), bude trvať konvergencia 22,5 roka.
Najrýchlejšie by malo priemer EÚ15 dosiahnuť Lotyšsko o 16 rokov, najneskôr, o 41 rokov, Poľsko. "Silný rast ekonomík v krajinách EÚ8 bol sprevádzaný konvergenčným procesom k priemeru životného štandardu v krajinách únie, ale cesta je ešte dlhá," uvádza Svetová banka vo svojej správe. Napríklad Slovinsku má trvať už len tri roky, aby sa dostalo na tri štvrtiny priemeru únie, Slovensko sa dostane na túto hodnotu až o 14 rokov.
Možno aj skôr
Odhady o konvergencii sú založené na modeli, ktorý predpokladá v nasledujúcich rokoch rast ekonomiky EÚ15 o tri percentá ročne a v nových členských krajinách by mal pokračovať rast rovnaký ako v predchádzajúcich troch rokoch. Podľa niektorých vyjadrení odborníkov možno očakávať iný scenár. "Pre niektoré krajiny a hlavne pre Slovensko bude priemerný rast ekonomiky v najbližších troch rokoch vyšší ako priemer za posledné tri roky," domnieva sa analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Preto by Slovensku mohlo trvať menej, kým sa priblíži k životnej úrovni vyspelých krajín únie. Ekonomická výkonnosť ôsmich krajín strednej Európy a Pobaltia sa po počiatočnom vzostupe investícií, vývozu, rastu produkcie a cien utlmila v prvej polovici roku 2005.
Relatívna pozícia v nových krajinách meraná cez priemerné HDP na obyvateľa európskej pätnástky v parite kúpnej sily sa zlepšila vlani najmä v Českej republike a pobaltských krajinách. Priemerná výkonnosť ekonomiky na obyvateľa dosiahla v krajinách EÚ8 takmer 47 percent starej Európy. Rozdiel možno pozorovať nielen medzi starými a novými členmi únie. Zatiaľ čo v Českej republike alebo Slovinsku dosahuje životná úroveň takmer 70 percent EÚ 15, v Lotyšsku len dve pätiny.
V reformách treba pokračovať
Počas prvého roka po vstupe nových krajín do únie obchod rýchlo rástol. A to nielen medzi staršími členmi EÚ, ale aj medzi novými členskými štátmi, ako aj medzi nimi a štátmi mimo EÚ. Prílev kapitálu, vrátane priamych zahraničných investícií, v nových členských štátoch po vstupe do únie podľa ekonómov zo Svetovej banky vzrástol. Súhlasí aj Blaščák: "Pre všetky nové krajiny EÚ8 vstup do únie znamenal pozitívny impulz k rastu ekonomiky." Napriek tomu, po očistení od sezónnych faktorov, ostal tento rast stále vysoký vo väčšine zo spomenutých krajín. "Obdobie pred vstupom do únie vytvorilo rozhodujúci priestor na uskutočňovanie reforiem, ktorý sa po vstupe môže pomerne rýchlo uzavrieť. Podniky, jednotlivci a vlády, ktoré túto príležitosť primerane nevyužili, teraz môžu potrebovať viac času na to, aby dosiahli priemernú životnú úroveň EÚ," povedal vedúci autorského tímu štúdie Thomas Blatt Laursen. Podľa neho treba vyvinúť väčšie úsilie na zabezpečenie makroekonomickej stability a tiež pokračovať v štrukturálnych reformách s cieľom podporiť investičné prostredie a zvýšiť flexibilitu trhu prác.

Počet rokov potrebných na dosiahnutie 75/100 % EÚ15 HDP/obyvateľ
  Slovinsko ČR Litva Maďarsko Lotyšsko Estónsko Slovensko Poľsko priemer
75 % EÚ15 3 7 12 15 11 12 14 27 12,6
100 % EÚ15 17 18 18 29 16 18 23 41 22,5
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 01:13