StoryEditor

Koruna naďalej povzbudzuje fondy

14.02.2006, 23:00
Oslabenie koruny po vládnej kríze na domácej politickej scéne podporilo výkonnosť podielových fondov investujúcich v dolároch a eurách. Po prepočítaní ich výkonnosti na slovenskú menu boli takmer všetky ziskové. Najúspešnejšie boli opäť stredoeurópske akciové fondy, ktoré si pripísali v priemere 1,9 percenta.
Oslabenie koruny po vládnej kríze na domácej politickej scéne podporilo výkonnosť podielových fondov investujúcich v dolároch a eurách. Po prepočítaní ich výkonnosti na slovenskú menu sa takmer všetky ocitli v ziskoch. Najúspešnejšie boli opäť stredoeurópske akciové fondy, ktoré si pripísali v priemere 1,9 percenta. "Na stredoeurópskych burzových parketoch sa prejavila nerozhodnosť investorov hľadajúcich ďalšie smerovanie trhov, hoci zlacnené akcie stále lákali," skonštatoval portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Ravinger.

Svetové akciové fondy
Americké akciové fondy získali v priemere 0,6 percenta. Z týždenného hľadiska si podľa portfóliovej manažérky Investičnej a Dôchodkovej Kataríny Antoničovej väčšina akcií dokázala zabezpečiť zisk. "Najslabším odvetvím týždňa sa stala energetika, ktorá vďaka silnému prepadu ceny ropy stratila takmer šesť percent," dodala. Zlú náladu na trhoch v úvode týždňa spôsobila nervozita okolo politickej situácie v Iráne a slabé firemné správy. V závere týždňa sa však správy o ziskoch spoločností niesli už v lepšom tóne. "Napriek pozitívnej nálade ohľadom rastu ziskovosti spoločností predstavuje limitujúci faktor rastu trhov hrozba pokračujúceho trendu zvyšovania kľúčových úrokových mier v USA," domnieva sa portfóliový manažér VÚB Asset Managementu Jaroslav Kardoš.
V Európe hráčov na akciovom trhu povzbudila zvýšená dôvera v rast spoločností, ako aj zvýšená miera ponúk na prevzatie. Pod 1,3-percentnú priemernú výkonnosť európskych akciových fondov sa však podstatnou mierou podpísalo oslabenie koruny oproti euru.

Rozvíjajúce sa trhy
Ázijský trh negatívne ovplyvnil vývoj na japonských parketoch. Väčšina titulov tak skončila s nulovým alebo iba nepatrným zhodnotením. Akciové fondy zamerané na Latinskú Ameriku zaznamenali menší prepad - klesal najmä brazílsky a mexický trh. "Stredná a východná Európa sa stala jediným regiónom, ktorý investorom zarobil. Akciové fondy, venujúce sa tomuto regiónu, zarobili v eurách priemerne 1,33 percenta. Pod dobrý výsledok sa podpísal najmä ruský, ropou nabitý akciový trh," uvádza portfóliový manažér Across Investment Services Miroslav Čamek.

Korunové fondy
Korunové dlhopisové fondy sa ako jediné spomedzi všetkých skupín fondov prepadli - stratili 0,1 percenta. "Slovenský dlhopisový trh poznačili viaceré negatívne správy," uviedol portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Politická kríza a predčasné parlamentné voľby povzbudili v investoroch napätie. Okrem toho januárová medziročná inflácia prekročila inflačný cieľ centrálnej banky, čo sa môže podľa portfóliového manažéra Tatra Asset Managementu Ondreja Vilinoviča odzrkadliť vo zvýšení kľúčových úrokových sadzieb. Tieto očakávania prispeli k nárastu výnosov a súčasnému poklesu cien slovenských štátnych dlhopisov.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 10. 2. 2005
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,02
Peňažné v cudzej mene 0,92
Dlhopisové korunové -0,14
Euro dlhopisové 0,46
Dolárové dlhopisové 1,16
CEE dlhopisové 1,24
Európske akciové 1,29
Americké akciové 0,6
Globálne akciové 0,83
Technologické akciové 1,42
CEE akciové 1,94
Zmiešané 0,49
Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s., SASS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. júl 2024 01:32