StoryEditor

Prešovský kraj rokuje s EIB o pôžičke

17.11.2005, 23:00
Autor:
(rk)(rk)

Prešovský samosprávny kraj (PSK) by už na budúci rok mohol čerpať 1,3 miliardy korún od Európskej investičnej banky. Podmienkou je, že banka poskytne tento úver, len ak rovnakú sumu investuje aj kraj. Podľa predsedu PSK Petra Chudíka druhú polovicu peňazí získa samospráva cez granty EÚ a z vlastných zdrojov.
Chudík rokoval začiatkom novembra v Luxemburgu s viceprezidentom Európskej investičnej banky (EIB) Ivanom Pilipom a tímom zodpovedným za úverové aktivity pre Slovensko. Úver, ktorý poskytne EIB, by mal mať splatnosť 20 až 25 rokov s odkladom splátok do 5 rokov a s úrokovou sadzbou 2 až 2,5 percenta ročne. PSK je jediný samosprávny kraj na Slovensku, s ktorým táto finančná inštitúcia rokuje. Prístup EIB k Prešovskému samosprávnemu kraju je Podľa Chudíka veľmi flexibilný, pretože získaný úver môže PSK čerpať podľa vlastných potrieb a v čase, keď to pre kraj bude vhodné. Najväčšia časť získaných financií z EIB by mala smerovať do opravy a rekonštrukcie ciest 2. a 3. triedy a mostov, ktoré sú v havarijnom stave. Ďalšou oblasťou podpory by mali byť projekty v oblasti školstva, kultúry, sociálnej starostlivosti a rozvoja cestovného ruchu. Celkové náklady navrhovaných projektov majú hodnotu 2,7 mld. Sk.
"Začiatkom februára 2006 sa uskutoční hodnotiaca misia EIB v Prešovskom samosprávnom kraji. Počas nej predstavitelia EIB zmonitorujú vybraté projekty a urobia finančnú analýzu kraja," uviedol Chudík. Ak budú rokovania úspešné, úver bude možné čerpať už v júni 2006.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. september 2024 13:14