StoryEditor

Recept: slušnosť a čestný prístup

07.12.2005, 23:00
John Conroy riadi najväčšiu advokátsku kanceláriu na svete. Pracuje v nej 3,3 tisíca právnikov a 5,7 tisíca ďalších zamestnancov. Ročný obrat je vyše 135 miliárd dolárov. Medzi klientov kancelárie patria napríklad automobilka General Motors alebo banka JP Morgan.

Na isté ťažkosti naráža advokát John Conroy od samého rána. Ako otec siedmich detí - z toho troch dievčat vo veku od šiestich do dvadsiatich rokov - musí i jeden z najmocnejších právnikov sveta rešpektovať poradie v kúpeľni. "To je pravdepodobne najväčšia dilema môjho života - nájsť správny pomer medzi prácou a súkromným životom," hovorí človek, ktorý riadi najväčšiu advokátsku kanceláriu na svete, Baker & McKenzie. Vznikla v roku 1949 v Chicagu dnes v nej pracuje 3,3 tisíca právnikov a 5,7 tisíca ďalších zamestnancov. Ročný obrat je vyše 135 miliárd dolárov. Medzi klientov kancelárie patria mnohé zvučné mená - napríklad automobilka General Motors alebo banka JP Morgan.
Štyridsaťštyriročný John Conroy je všetkým iným, len nie autoritatívnym šéfom. Ako sám hovorí, od každého zamestnanca je vzdialený vždy len na jeden telefonický hovor - a vskutku, v ústredí väčšinu z nich oslovuje krstným menom. "Disponuje výnimočným právnickým talentom," hovorí o ňom kolega David Hackett - a napriek relatívne nevysokému veku má už za sebou pozoruhodnú kariéru. S vyznamenaním absolvoval Univerzitu Notre Dame; neskôr si vzdelanie doplnil na univerzite v Štrasburgu. Pri vzdelávaní mu pomohlo štipendium nadácie Rotary, pričom už viac než dve desaťročia pracuje pre advokátsku kanceláriu Baker & McKenzie.
Medzi jeho dávnych priateľov nepatrí nikto iný, ako dnešná francúzska ministerka obchodu Christina Lagardeová, kolegyňa zo študentských čias. Má pre neho len slová chvály: "John je veľmi srdečný a príjemný kolega." Právnik - a človek so srdcom? Tu sa už usmieva aj sám J. Conroy. Súhlasí však s tým, že v kancelárii, ktorú vedie, nesedia nijakí "ostrí chlapíci". Naopak, súčasťou firemnej kultúry je príjemné vystupovanie, priateľský prístup ku kolegom i klientom a čestný prístup k problémom. Americký hospodársky časopisu Business Time nedávno vychválil jeho tichý, ale rozhodný a presvedčivý tón reči, ktorý i partnera "priam núti" do čestnosti. Conroy sám zastáva názor, že dobrá advokátska kancelária musí pozostávať nielen zo "superkolektívu kvalifikovaných právnikov", ale súčasne aj zo zamestnancov "s vysokou emocionálnou inteligenciou". Svoje slová vysvetľuje tak, že každý z pracovníkov musí akceptovať kultúrne rozdiely vo svete a nikto nikomu nesmie nanucovať americké právo ako jediné prijateľné.
Možno, že je to práve táto kultúrna otvorenosť, ktorá prispieva k vysokej autorite kancelárie Baker & McKenzie po celom svete. "Niet o tom pochýb, John a jeho právnici dokázali globalizovať americkú firmu takým spôsobom, že plne rešpektujú kultúru iných národov," tvrdí Joe Pertel, známy obhajca z losangelskej štvrte Santa Monica. "Napokon, pohybujeme sa v podnikateľskej sfére, ktorá má v prvom rade do činenia s ľuďmi," znie Conroyovo motto. "Naši zamestnanci si musia uvedomovať, že majú nielen právnickú, ale aj ľudskú zodpovednosť." (gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 06:54