StoryEditor

Českí stavbári majú cez horúčavy siestu

27.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Zmierniť dopad horúceho počasia na zamestnancov sa snažia české firmy predovšetkým dostatočnými dávkami pitnej vody, zmenou organizácie práce a iným rozvrhnutím pracovného času. Zamestnávatelia poskytujú ľuďom napríklad i vhodnejšie ochranné prostriedky.

Zmierniť dopad horúceho počasia na zamestnancov sa snažia firmy predovšetkým dostatočnými dávkami pitnej vody, zmenou organizácie práce a iným rozvrhnutím pracovného času. Zamestnávatelia poskytujú ľuďom napríklad i vhodnejšie ochranné prostriedky.

Oddychové miestnosti na stavbách
Najväčšia stavebná firma na českom trhu Skanska CZ v terajších tropických horúčavách stále rozširuje ponuku bezplatne dodávanej pitnej vody priamo na stavbách. Tam, kde je pracovisko vystavené priamemu slnečnému žiareniu, organizuje prácu v delených zmenách. "Časť práce sa urobí skoro ráno a časť neskoro popoludní, dĺžka dňa to v tomto období umožňuje," povedal Ondrej Šuch zo spoločnosti Skanska. Firma okrem iného zaviedla napríklad nové ochranné prilby s účinnejším vetraním a poskytla ochranné pracovné odevy zo vzdušnejšieho materiálu. "V rámci zlepšovania pracovného prostredia sú klimatizáciou štandardne vybavované všetky služobné automobily, aj tých najnižších tried," dodal Šuch.
Na pitný režim, ale aj ďalšiu starostlivosť o zamestnancov dbá i spoločnosť Metrostav. Zamestnancom poskytuje barely s vodou a minerálky, ponuku ktorých zhruba každé tri dni mení, k dispozícii je i čaj. "Ľudia dostanú toľko, koľko vypijú," povedal hovorca firmy František Polák. Samozrejmosťou sú helmy, okuliare proti slnku a potrebné krémy majú zamestnanci vlastné. Metrostav zriadil na stavbách i oddychové miestnosti, kde stavbári nájdu potrebný chládok. Snažia sa prispôsobiť i režim stavby tak, aby fyzicky náročné práce, ak je to možné, presunuli na začiatok a koniec zmeny. "Zvýšenú pozornosť venujeme aj obmedzeniu prašnosti, kropíme príjazdové komunikácie," dodal hovorca.

Zmeny v oblečení -- pre ženy minisukne
České dráhy distribuujú zamestnancom bez prístupu k vode tekutiny v množstve od 1,5 litra vždy, keď predpoveď počasia hlási 23 stupňov a viac. Podľa hovorcu Aleša Ondrůje má nárok na tekutiny nielen cestujúci personál, ale i zamestnanci na staniciach. Letnému počasiu podnik prispôsobuje aj uniformy. Patria k nim napríklad minisukne pre ženy.
Nápoje pre zamestnancov zabezpečuje i elektrárenská spoločnosť ČEZ. Podľa hovorkyne firmy Evy Novákovej treba rozlíšiť zamestnancov, ktorí prácu vykonávajú v klimatizovaných budovách a vysoké teploty na nich veľmi nepôsobia, a tú časť, ktorá pracuje v neklimatizovaných priestoroch, prípadne v miestach, kde je zvýšená teplota po celý rok. "V týchto prípadoch, samozrejme, zabezpečujeme pre zamestnancov pitný režim, pracovníci majú možnosť vybrať si z niekoľkých druhov nápojov podľa chuti s tým, že sú to nealkoholické nápoje s obmedzeným obsahom cukru," dodala Nováková.
Niektoré inštitúcie a úrady skrátili pracovný čas. Skôr z práce mohli odísť napríklad zamestnanci ústredia Českej správy sociálneho zabezpečenia. Podľa hovorkyne správy Štěpánky Filipovej zostali len ľudia, ktorí museli dokončiť dôležité úlohy.
Kratší pracovný čas mali i niektorí zamestnanci pražských vysokých škôl.

Nápoje má zdarma štvrtina zamestnancov
Podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Data Servis, zverejnených v júni, má zdarma nápoje na pracovisku k dispozícii štvrtina zamestnancov. Či zamestnávateľ poskytuje pitie zdarma alebo nie, závisí predovšetkým od charakteru činnosti firmy či inštitúcie a pracovných podmienok.
Podľa prieskumu všeobecne ľudia v práci najčastejšie pijú vodu, najmä stolovú alebo minerálnu, kávu a čaj. Obľúbené sú tiež kolové nápoje, limonáda a ochutené vody. Pije sa i džús, ľadový čaj a energetické nápoje, ale aj nealkoholické pivo.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 12:38