StoryEditor

Inflácia marí nádeje na nižšie úroky

15.07.2005, 00:00
Očakávania inflácie v eurozóne sa v poslednom čase zhoršili. Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Otmar Issing tak nevidí žiadnu šancu na zníženie úrokových sadzieb. Po tomto kroku pritom volá mnoho európskych vlád.

Očakávania inflácie v eurozóne sa v poslednom čase zhoršili. Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Otmar Issing tak nevidí žiadnu šancu na zníženie úrokových sadzieb. Po tomto kroku pritom volá mnoho európskych vlád.
"Výhľad sa od júna viditeľne zhoršil," cituje agentúra Bloomberg Issingov príhovor na večeri vo Frankfurte nad Mohanom. Úrokové sadzby sú podľa jeho slov primerané. Šanca, že by sa inflácia v tomto roku vrátila pod dvojpercentný limit, je čoraz menšia. V štyroch zo šiestich mesiacov totiž rast cien predstavoval viac ako dve percentá. Jedným dychom však dodal, že situácia by sa mala na budúci rok upokojiť. Na toto obdobie odhaduje infláciu vo výške 1,5 percenta.
Issing spolu so svojimi kolegami oznámil, že súčasná výška úrokov je dostatočná na oživenie dopytu, a tým aj ekonomiky. Odmietol tak nátlak politikov, aby banka robila pre rast v eurozóne viac. Základná sadzba na úrovni dvoch percent je pritom najnižšia za posledných 60 rokov. "Cena úverov nie je prekážkou, skôr naopak," komentoval Issing. Ako dodal, banka nedáva žiadny signál na budúcu možnú zmenu úrokov, a to hociktorým smerom.
"Centrálna banka sa bráni proti politickým tlakom," uviedol pre agentúru Bloomberg Michael Schubert z frankfurtskej Commerzbank. Ak sa zhorší výhľad inflácie, zníženie sadzieb by nemalo žiadny zmysel. Podľa jeho názoru, banka zaujala vyčkávací postoj. Ekonómovia tvrdia, že iba zlacnenie úverov by neprinieslo tak veľmi žiadaný rast. "Tento krok by mohol byť ako podporný faktor, sám osebe nepomôže," skonštatoval analytik ČSOB Marek Gábriš. Ako dodal, na obrat treba zmenu celkovej politiky. Tá už je však v kompetencii jednotlivých vlád, a nie centrálnej banky.
Issing však podotkol, že situácia sa začína meniť. Podnikateľská dôvera v Nemecku a vo Francúzsku si minulý mesiac polepšila. Stalo sa tak po tom, čo sa euro v porovnaní s dolárom oslabilo, a to o 11 percent. To dáva väčší priestor európskym výrobcom. Výroba na kontinente sa dostala z 22-mesačného minima. "Indikátory sa pohli pozitívnym smerom, aj keď údaje sú stále zmiešané," informoval Issing.
Samotnú infláciu môžu povzbudiť rekordne vysoké ceny ropy. Minulý týždeň sa za barel, teda 159 litrov, platilo viac ako 62 dolárov. Za posledný rok tak ropa zdražela takmer o polovicu. Cena americkej ropy včera klesla pod 60 dolárov. Barel ľahkej americkej ropy WTI sa predával po 59,76 USD. To je o 24 centov menej ako na konci obchodovania v stredu. Podľa v stredu zverejnených údajov je stav amerických ropných zásob lepší, než sa predpokladalo. Ceny ropy stlačil predovšetkým nárast zásob vykurovacieho oleja a nafty. V budúcom roku sa očakáva na trhu napätá situácia. Investície do ťažby totiž ešte nebudú dokončené.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 00:29