StoryEditor

Čudná Emília: tínedžerka so slabosťou pre záhrobie

24.11.2005, 23:00

Alternatívu voči zaužívaným predstavám o ideálnom potomkovi však znudeným tínedžerom neponúkajú len hnutia žijúce na hranici zákona, ale napríklad aj relatívne nový fenomén Emily The Strange (Čudná Emília). Táto 13-ročná kreslená postavička má trochu "nezvyčajné" záľuby -- predstavuje symbol antitínedžerky, ktorá sa netají sklonmi k temným rituálom, obľubuje filmové horory, rada sa len tak bezcieľne "pofľakuje", v lete sa snaží vyhýbať slnku, a jej najlepším priateľom je zvláštny čierny kocúr.

Julia Roberts a čierny kocúr
Emily pôvodne vznikla ako logo pre skejtbordy, kľúčenky, tašky, odznaky a podobných nositeľov popkultúrnych významov. Neskôr sa spodobila aj v literatúre a komikse a dnes si veci s jej značkou medzi inými oblieka aj Britney Spears, Björk či Julia Roberts. Okrem toho sa spomína aj v televíznych seriáloch typu Gilmorove dievčatá. Sprievodcom Emily v jej červeno-čierno-bielom bizarnom svete je kocúr Nee Chee, ktorý príležitostne požíva alkoholické nápoje a následne sa utápa v zvláštnych snoch plných strašidelných zjavení a mačacích mutácií (Emily do týchto svetov, pravdaže, rada vstupuje). A keďže čierny kocúr podľa povier nosí smolu, jeho majiteľka je rada, že jedného má vo svojej blízkosti.

Nuda a pohreby
Tradičný inventár kresieb s tematikou Emily ďalej dopĺňa lebka, čierna sviečka, pavúk (typické hororové rekvizity) či biliardová guľa s číslom osem, ktorej predčasné umiestnenie do jamky znamená v danom športe okamžitú prehru. Motív náhlej smrti tu takto zapadá do konceptu hrdinkinho prichýlenia sa k temnej strane života. Rybia kostra sa zase spája s protikladom ryby ako kresťanského symbolu spasiteľa. Ohlodaná ryba, zdochlina, smrť, dobro obrátené naruby, zničené dobro, to všetko sú súvisiace asociácie. Záhrobie, ktoré v náznakoch reprezentujú uvedené predmety, je vlastne metaforickým vyjadrením určitého životného pocitu, s ktorým sa dnes stotožňuje veľké množstvo tínedžerov, ako to nakoniec dokladá aj úspech Emily. Jej fanúšikom pritom neprekáža ani to, že obľúbená "aktivita" Emily je obyčajné nudenie sa. V lepšom prípade si dievčina kráti čas deštrukciou starých "harabúrd" či organizáciou symbolických pohrebov každú tretiu stredu v danom mesiaci.

Masový pokus o kontrakultúru?
Emily The Strange predstavuje pokus o kontrakultúru -- protiklad k dominantným kultúrnym prejavom spoločnosti. Lenže paradoxne tým, že vznikla ako predajný artikel, po akom bol dopyt, spadá tiež len pod nálepku masovosti. Tínedžerom dáva totiž vykalkulovane to, čo im ponúkajú aj usmiate idealizované hviezdy a hviezdičky z oblasti filmu a hudby -- únik od každodennej monotónnosti sveta dospelých. Tentoraz sa však nič neprikrášľuje, zosilnenie významov nesmeruje k idealite "krajších svetov". Naopak, obracia sa do azylu temnoty, kde je pre záujemcov stále dosť miesta. A tým sa vyznačuje aj underground, o ktorý sa Emily krvopotne snaží. Má totiž všetky príznaky, ktoré na underground odkazujú (spätosť s určitou aktivitou -- skejtbording, využívanie do očí bijúcich farebných kontrastov a najmä čiernej farby, množstvo "hrôzostrašných" rekvizít, nezvyčajnú tematiku a pod.).

Drahá identifikácia
V skutočnosti je však len novodobou podobou mládežníckeho vzoru, ktorý chce byť odmietnutím doterajších kultúr mládeže a spoločnosti vôbec. Svojou komercionalizáciou však spadá práve do ich oblasti (ako napr. kedysi Spice Girls), čím prichádza o svoju prísne profilovanú identitu. Práve to však chce Emily ponúknuť -- nie životné ciele, len jedinečnú sociálnu rolu, s ktorou sa možno identifikovať. A za ktorú stačí zaplatiť...

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 07:18