StoryEditor

Ropa sa ťaží ďalej, chýbajú však kupci

03.04.2003, 00:00

Napriek vojne iracká ropa naďalej tečie zo severoirackých ropných ložísk do tureckého prístavu Ceyhan. Problémom však je, že zásobníky v prístave sú už prakticky plné a kupci žiadni, čo znamená, že iracké obyvateľstvo stráca desiatky miliónov dolárov na nákup nevyhnutných potravín a liekov.
Minulý týždeň Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu, ktorá umožňuje OSN prevziať kontrolu nad tovarom, ktorý v rámci programu Ropa za potraviny dostáva Irak ako humanitnú pomoc pre obyvateľstvo, ale diplomatický spor medzi USA, Francúzskom, Ruskom a inými štátmi neumožnil vyriešiť túto otázku aj v prípade ropy. Návrh generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana ponechať kontrakty v rukách irackej štátnej ropnej spoločnosti bol zamietnutý a otázka ponechaná na ďalšie rokovania.
Zatiaľ však v tureckom Ceyhane leží v zásobníkoch okolo 8,3 mil. barelov ropy v celkovej hodnote okolo 200 mil. USD a čaká na kupcov. Potenciálni záujemcovia však nemôžu robiť nič, pretože bez povolenia OSN nesmú ropu z Iraku kúpiť. Diplomati OSN však uviedli, že zamestnanci irackej ropnej spoločnosti pôsobiaci v Turecku sa nemôžu spojiť so svojimi kolegami v Bagdade, aby získali dokumenty potrebné na schválenie vývozu ropy.
Iracká vláda vyjadrila nad nedávnymi zmenami v prípade fungovania programu ropa za potraviny jednoznačný nesúhlas, keďže nový systém ju prakticky vylučuje z rozhodovania. Aj ďalšie krajiny, ako napr. Sýria, kritizujú akýkoľvek krok OSN, ktorý by už predbežne počítal s pádom vlády Saddáma Husajna, ktorá je stále uznaná OSN ako legálna vláda v Iraku.
Ak sa situácia v krátkom čase nevyrieši, zásobníky ropy sa úplne naplnia aj v prípade zníženia objemu ropy pretekajúcej ropovodmi z irackých ložísk do Ceyhanu. Úplne zastavenie transportu ropy spôsobí ešte väčšie prieťahy s dodávkami komodity na trh a za omnoho vyššie náklady po tom, ako sa nanovo obnoví ťažba, keď sa skončí vojna alebo sa aspoň OSN dohodne na novom legálnom systéme vývozu ropy.
Podľa analytikov by sa obnovenie dodávok irackej ropy na trhy dalo zabezpečiť v relatívnej krátkom čase, keďže americké a britské vojská získali pod svoju kontrolu južné ropné ložiská celkovo v dobrom stave, aj keď táto kontrola je zatiaľ veľmi krehká. V budúcnosti bude kľúčové najmä to, či sa nájde dosť irackých inžinierov a technikov, ktorí budú ochotní pracovať na ťažbe ropy pod kontrolou USA. Ďalšie problémy môže spôsobiť spor medzi USA a Ruskom, Francúzskom a Nemeckom, podľa ktorých sa Američania snažia zobrať nerastné bohatstvo spod kontroly suverénneho štátu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 19:28