StoryEditor

Práca na diaľku

18.10.2006, 00:00

Zástupcovia európskych združení zamestnávateľov a pracovníkov -- Konfederácie európskych obchodníkov (UNICE), Európskej asociácie živnostníkov, malých a stredných podnikateľov (UEAPME), Európskej konfederácie odborových zväzov (ETUC) a Európskeho centra podnikateľov odovzdali európskemu komisárovi pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a rovnaké príležitosti Vladimírovi Špidlovi prvú spoločnú správu o implementácii rámcovej dohody o práci na diaľku v členských štátoch a krajinách EHP. Je to prvýkrát, keď takúto dohodu autonómnym spôsobom uzavreli priamo zástupcovia zamestnávateľov a pracovníkov na úrovni členských štátov (v súlade s článkom 139 Zmluvy o ES). Predchádzajúce rámcové dohody EÚ o rodičovskej dovolenke, práci na skrátený pracovný úväzok a zmluvách na určitý čas sa implementovali prostredníctvom smernice.
"Zo správy vyplýva, že sociálni partneri môžu o dohode nielen spolu rokovať a uzavrieť ju, ale aj priamo prispieť k jej implementácii," uviedol komisár Špidla a dodal, že podpora práce na diaľku je významným krokom pri zlaďovaní pracovného a rodinného života. V dohode o práci na diaľku z roku 2002 sa pripomína, že na osoby vykonávajúce prácu na diaľku (pracovníci pravidelne vykonávajúci svoju prácu mimo priestorov zamestnávateľa) sa vzťahuje rovnaká sociálna ochrana ako na zamestnancov. Taktiež sa v nej uvádza, ako sa môže práca na diaľku využiť na splnenie potrieb pracovníkov aj zamestnávateľov.
Podľa správy dohodu o práci na diaľku implementujú takmer všetky z 25 členských štátov EÚ (okrem Cypru, Slovenska, Estónska a Litvy), ako aj Island a Nórsko. Uskutočnilo sa to v súlade s vnútroštátnymi systémami pracovnoprávnych vzťahov a tradíciami, takže ustanovenia o práci na diaľku sa zaviedli rôznymi spôsobmi, napríklad prostredníctvom vnútroštátnych a odvetvových kolektívnych dohôd (Francúzsko, Taliansko, Luxembursko, Grécko, Dánsko, Švédsko), kódexov správania (Veľká Británia a Írsko) a právnych predpisov (Česko, Maďarsko).
Správa uvádza, že práca na diaľku sa najviac praktizuje vo Veľkej Británii a v Holandskuu (8 % všetkých pracujúcich), naopak najmenej v Českej republike a v Maďarsku (okolo 2 %). Najviac je rozšírená v oblasti telekomunikácií.
Práca na diaľku je vývojovým trendom, ktorý ponúka výhody pracovníkom aj zamestnávateľom. Umožňuje dosiahnuť lepšiu rovnováhu medzi prácou a rodinným životom a spoločnostiam dáva príležitosť spojiť väčšiu flexibilitu s istotou -- tzv. flexiistotu. Napriek tomu, že práca na diaľku je rozšírenejšia v určitých odvetviach, ako sú telekomunikácie, odhaduje sa, že 6 percent európskych pracovníkov pracuje na diaľku počas najmenej 10 percent svojho pracovného času. Okrem toho dve tretiny (66,5 percenta) ľudí v produktívnom veku majú záujem využiť možnosť vykonávať prácu na diaľku.
Zmluva o ES upravuje pre pracovníkov a zamestnávateľov možnosť implementovať európske dohody autonómnym spôsobom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 14:38