StoryEditor

Tieňová Rada ECB požaduje uvoľnenie peňažnej politiky

01.06.2005, 00:00
Volanie odborníkov po tom, aby Európska centrálna banka znížila úrokové sadzby, je stále hlasnejšie.

Volanie odborníkov, aby Európska centrálna banka znížila úrokové sadzby, je čoraz hlasnejšie. K nedávnej požiadavke OECD s týmto obsahom sa teraz pridala aj tieňová Rada ECB, ktorá je grémiom 18 nezávislých ekonómov -- zamestnancov bánk, univerzít či výskumných ústavov. Vznikla v roku 1992 a jej úlohou je verejná odborná kritika ECB. Ak minulý mesiac za zníženie úrokových sadzieb hlasovalo šesť jej členov, v máji už bola situácia iná, k zníženiu úrokových sadzieb sa priklonilo osem expertov. Dôvodom posilňovania tábora zástancov voľnejšej peňažnej politiky sú predovšetkým slabé konjunkturálne indikátory v eurozóne. Priradil sa k nim napríklad Gernot Nerb z ústavu IFO, ako aj Angel Ubide z hedgeového fondu Tudor.
Hlavným argumentom protivníkov zníženia sadzieb je rast peňažnej zásoby, ktorá už dlhší čas prekračuje cieľové hodnoty ECB. Joachim Fels z banky Morgan Stanley Európsku centrálnu banku varuje, že riskuje vlastnú dôveryhodnosť, ak mesiac čo mesiac poukazuje na rast peňažnej zásoby, ale pritom nič nerobí na zlepšenie stavu. Ako jediný z osemnástich členov tieňovej rady Fels hovorí aj o urýchlení nebezpečenstva inflácie v krátko- či strednodobej perspektíve. Všetci ostatní zastávajú názor, že do konca roku 2006 inflačný vývoj nehrozí. Na to je vraj rast miezd a platov veľmi slabý.
Európska centrálna banka pokles úrokových sadzieb zatiaľ nepripúšťa, ba niekedy hovorí aj o ich zvýšení. Medzinárodné bankové kruhy však pochybujú o udržateľnosti tohto stanoviska. Podľa prepočtov významného nemeckého finančného ústavu Deutsche Bank je pravdepodobnosť zníženia úrokových sadzieb v najbližších dvanástich mesiacoch pätinová -- v apríli bola podľa očakávania trhu sotva desaťpercentná. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 07:23