StoryEditor

Dobrý plán otvára cestu k víťazstvám

27.04.2006, 00:00
Na plánovaní vlastného úspechu a kariéry sa musí podieľať v prvom rade zamestnanec. Svoj podiel má však aj spoločnosť, pre ktorú pracuje.

Receptov a odporúčaní, ktoré opisujú najefektívnejšie spôsoby ulapenia vlastnej kariéry do oprát, je viac ako dosť. Na začiatku by vždy malo stáť hodnotenie samého seba. To znamená určenie, čo človek vie a v čom vyniká, a posilnenie osobnej pozície.
Malcolm Hornby v knihe Ja to dokážem! s podtitulom Ako získať dobré zamestnanie píše, že pre mnohých ľudí je plánovanie životnej kariéry procesom poznávania skutočnosti. Podľa neho ide o "zloženie klapiek z očí a prvý pohľad na vlastný život ďalej ako len na koniec vlastného nosa".
Podobne problematiku plánovania úspechu a kariéry vnímajú aj Bärbel a Heinz Schwalbovci. Tí však v príručke Radca úspešného manažéra pripomínajú, že nestačí len posilniť osobnosť, ale záleží aj na tom, ako človek dokáže toto posilnenie premeniť na úspech. A na to je nevyhnutný koncept -- úplne "osobný koncept". Podľa nich v tomto smere "nepomáhajú nijaké zvonku prenášané recepty, nijaké mystické teórie a nijaké sektárske správanie". Svoj plán si každý musí zostaviť sám a musí byť šitý na mieru.
Aké sú skutočné ciele?
Kto chce dosiahnuť viac, musí počítať s tým, že si táto cesta bude vyžadovať určité nasadenie. Možno dokonca prechodné obmedzenia a väčšiu námahu po dlhý čas. Schwalbovci v tejto súvislosti radia položiť si otázku, či práve toto je to, čo chcete, aj vtedy, ak sa odmena za vynaloženú námahu nedostaví.
Viete, čo sa vo vašej mysli spája s postupom? Nová kancelária, kvalifikovaná sekretárka, služobné auto a telefón a iné privilégiá? Kto každé dva alebo tri roky mení zamestnávateľa, vždy si dohovorí lepšie finančné alebo nefinančné výhody? Ale je to jediný dôvod budovania kariéry? Preto si ešte raz premyslite, čo skutočne chcete. Buďte odvážni, avšak nezabúdajte, že kto sa chce dostať vysoko, môže aj hlboko padnúť.
Úloha firmy
Dôležitou súčasťou individuálneho pláu kariéry je aj organizácia, v ktorej človek pracuje. Rozvoj zamestnancov býva pri profesionálnom prístupe k ľudskému kapitálu súčasťou celkovej personálnej stratégie.
Riadenie kariéry z pohľadu zamestnávateľa možno chápať ako "komplexné prevzatie rozhodovania o budúcnosti zamestnanca". Úplne iným pohľadom je, ak sa firma chápe ako pracovný trh s ponukou a dopytom, pričom každý zamestnanec sám zodpovedá za získavanie informácií o možnostiach jej vývoja. Aj Soňa Lacušková, personálna manažérka spoločnosti Penta Investments, obidva názory považuje za extrémy. Optimálna je podľa nej kombinácia týchto prístupov. "Zamestnávateľ na jednej strane vytvára možnosti a podmienky na vzdelávanie a rozvoj a na druhej strane k nim zamestnanec aktívne pristupuje a napĺňa svoje potreby. Takouto formou sa zohľadnia potreby oboch strán," hovorí Lacušková.
Ako hra na šachovnici
Riadenie kariéry vo firme by malo zahŕňať aj prípravu manažérov. Na jednej strane prípravu vlastných manažérov (povyšovanie z interných zdrojov), na druhej strane ich získavanie z vonkajšieho prostredia. Zamestnávatelia, ktorí veria v dlhodobé plánovanie kariéry, využívajú tzv. assessment centrá na bilanciu kompetencií, dbajú o rozvoj talentov, umožňujú diskusie o profesijnom vývoji (koučing, mentoring) a podobne.
Úspešnosť plánovania kariéry umocňuje kombinácia prístupov, pri ktorých sa na manažérske pozície pripravujú pracovníci, ktorí na ne ašpirujú, a pracovníci, ktorí majú na ich výkon odborné i osobnostné predpoklady. Hlavným prínosom riadeného prístupu je podľa Lacuškovej kontinuálne usmerňovanie potenciálu jednotlivých pracovníkov a jeho využitie v prospech spoločnosti. Podstatnou výhodou je aj stabilizácia kvalitných zamestnancov a progres jednotlivcov i celej spoločnosti.
Kde sú osobné ambície
Pri plánovaní osobnej kariéry nemôže ísť len o získanie nového a lepšieho pracovného miesta. Rovnako dôležité (a z dlhodobého hľadiska možno dôležitejšie) je udržať sa na súčasnej pozícii, prípadne postúpiť o stupienok vyššie.
Práve tu je potrebné optimálne zladiť personálnu politiku zamestnávateľa a vlastné predstavy a ciele. Múdri zamestnávatelia berú ohľad na svojich ľudí a snažia sa nájsť styčný bod medzi vlastnými potrebami a želaniami pracovníkov.
"Plánovať kariéru bez individuálneho prístupu nie je šťastným riešením. Musí sa na tom podieľať aj sám zamestnanec v diskusii so svojím nadriadeným a kooperácii s oddelením ľudských zdrojov. Tak má možnosť vniesť do plánu svoje individuálne potreby a zároveň nájsť vhodnú formu a načasovanie realizácie kariérového skoku. V našej praxi navyše počas roka prichádzajú zamestnanci s aktuálnymi návrhmi, o ktorých diskutujú s manažérom," vysvetľuje Lacušková.
Celoživotné vzdelávanie
Kariérový postup podmieňuje aj neustále zvyšovanie vedomostí a skvalitňovanie zručností. Kto chce postúpiť vyššie, musí sa sám zaujímať o možnosti ďalšieho zlepšenia a pracovať na skvalitnení a zvýšení hodnoty vlastnej pracovnej sily. V organizáciách je celoživotné vzdelávanie súčasťou personálnej politiky a múdri zamestnávatelia kladú na túto oblasť veľký dôraz. "Analýza tréningových potrieb by mala byť súčasťou ročných hodnotiacich rozhovorov. Prioritou by nemal byť ad hoc výber otvorených kurzov, ale skôr tréningy šité na mieru v spolupráci s tými, ktorých sa to týka," dopĺňa Lacušková.
Permanentne rozvíjanými vedomosťami a zručnosťami možno získať dobrý predstih pred ostatnými. Práve vďaka nim je človek schopný predkladať návrhy a zlepšenia, ktoré môžu upozorniť nadriadených na vlastné schopnosti a ambície. Bärbel a Heinz Schwalbovci pripomínajú, že človek, ktorý chce viac, musí získať na svoju stranu spojencov a budovať povesť pracovníka, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť. "Dávajte stále najavo, že ste pripravený robiť viac, ako sa od vás očakáva," radia a zároveň zdôrazňujú, že ak chce človek robiť kariéru, musí všetko zamerať na tento cieľ.
Na záver však pripomínajú: "To všetko len za predpokladu, že naozaj stojíte o kariéru, pretože na svete existuje ešte veľa iných zaujímavých vecí. Skvelá kariéra nie je automatickou zárukou šťastia."

ZÁKLADNÉ KROKY BUDOVANIA KARIÉRY
Stanovte si jednoznačné ciele.
Čo pre vás znamená slovo "kariéra"? Spájate s ňou určitú sumu peňazí? Chcete sa dostať na nejakú konkrétnu pozíciu? Keď budete mať presnú predstavu o tom, čo je pre vás z profesijného hľadiska dôležité, môžete na tom začať systematicky pracovať. Napíšte si, čo chcete dosiahnuť, prečo to chcete dosiahnuť a ako sa dostanete tam, kam chcete.
Vyjasnite si, čo všetko si vaša kariéra môže vyžiadať. Mnohí ľudia si kariéru vybudovali na úkor vzťahu k partnerovi, zdravia, voľného času a iných vecí, ktoré ovplyvňujú kvalitu života. Hneď na začiatku si preto vyjasnite, čo môžete kariére obetovať a čo nie. Niekedy nie je postup v zamestnaní hodnotnejší ako súbor činnosti, ktorých sa musíte vzdať.
Doprajte si čas na reflexiu. Nájdite si čas na premýšľanie o tom, čo presne robíte, aké je to užitočné, či vás to posúva tam, kam sa chcete dostať a či to nejde aj jednoduchším spôsobom. Ak človek ide príliš cieľavedome za svojím cieľom, má sklon správať sa automaticky a nepremýšľať o svojich činoch.
Kariéru vnímajte ako celok. Predstavte si, že ste založili firmu, ktorej cieľom je dostať sa na pozíciu, ktorú ste si stanovili na začiatku. Staňte sa svojím nadriadeným i spolupracovníkom. Naučte sa sami seba vidieť tak, ako by to urobil dobrý vedúci pracovník. Takisto sa k sebe aj správajte. Starajte sa o osobný marketing, public relations, budovanie kontaktov a podobne, jednoducho o všetko, čo musí robiť každá firma, ak chce obstáť v tvrdej konkurencii.
Poznajte svoje silné a slabé stránky. Pravidelne analyzujte silné a slabé stránky vašich pracovných a osobných kompetencií. O pomoc môžete požiadať aj iných ľudí -- priateľov, rodinných príslušníkov a známych. Pozorne ich počúvajte a neurážajte sa pre prípadnú kritiku -- môžete sa z nej len poučiť.
Neustále sa zdokonaľujte. Keď spoznáte svoje silné a slabé stránky, môžete sa snažiť o rozvíjanie tých prvých a potláčanie tých druhých. Investujte so rozvoja vašich vedomostí, schopností a zručností. Čítajte odborné knihy a časopisy, navštevujte kurzy a semináre, zaujímajte sa o nové informácie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 05:56