StoryEditor

Šéf EIB: Požičiavame výhodne

04.12.2006, 23:00
Prezident Európskej investičnej banky Phillippe Maystadt si na Slovensku prevzal čestný doktorát Univerzity Komenského v Bratislave. Fungovanie a ciele banky opísal v rozhovore pre HN.
Prezident Európskej investičnej banky Phillippe Maystadt si na Slovensku prevzal čestný doktorát Univerzity Komenského v Bratislave. Fungovanie a ciele banky opísal v rozhovore pre HN:

Sú slovenské subjekty žiadajúce o úvery dostatočne pripravené na spoluprácu s EIB?
- Slovensko nie je ničím iné ako ostatné štáty. EIB doteraz poskytla vašej krajine viac ako dve miliardy eur. Tie smerovali tak do verejného, ako aj súkromného sektora.

Ako je na tom Slovensko v porovnaní s okolitými krajinami v čerpaní úverov EIB?
- Keď sa pozrieme na portfólio projektov v strednej a vo východnej Európe, tak zistíme, že najviac peňazí smerovalo do Poľska. Je to 32 % peňazí smerujúcich do stredoeurópskeho regiónu. Je to logické, keďže ide o najväčšiu krajinu.

Čo rozhoduje pri udeľovaní úverov?
- Prvú vec, ktorú posudzujeme, je vhodnosť krajiny. Hlavnou úlohou EIB je finančne podporovať európske ciele. Ak by sme napríklad boli oslovení financovať nejakú zbrojársku firmu, museli by sme to odmietnuť. Ďalej sa pozeráme na kvalitu projektu. Musí byť technicky uskutočniteľný a ekonomicky spoľahlivý. Projekt musí byť užitočný pre daný región. Nemenej podstatnou podmienkou je vplyv na životné prostredie. Každý projekt musí spĺňať smernice EÚ.

Do ktorých oblastí smeruje najviac úverov?
- EIB nepreferuje žiadny sektor, ale ciele. V banke rozhoduje 25 akcionárov, každá členská krajina je zastúpená svojim ministrom financií. Oblasti, na ktoré sa máme orientovať a priority, určuje Rada guvernérov. Ide v prvom rade o ekonomické a sociálne otázky. Projekt musí prispievať k ich približovaniu k priemeru v Európskej únii. Druhou prioritou je podpora inovácií, ktorá vychádza z Lisabonskej stratégie. Snažíme sa financovať projekty podporujúce vedu a výskum, ktoré zvyšujú inovačné kapacity európskej ekonomiky. Treťou prioritou je podpora malého a stredného podnikania, štvrtou financovanie transeurópskej siete so zameraním na dopravu a energetiku a piatou podpora environmentálnych projektov. Ak projekt spadá pod niektorú z týchto piatich priorít, má šancu na získanie úveru.

Ako dlho trvá proces od zámeru po získanie financií?
- Na túto otázku je pomerne ťažké nájsť jednoznačnú odpoveď. Pre schválenie úveru totiž potrebujeme veľmi presné informácie, ktorých získanie zaberie určitý čas. Väčšinou to však trvá tri mesiace, veľké projekty dlhšie.

Vidíte nejaké prekážky, ktoré bránia výraznejšiemu čerpaniu úverov?
- Každá vláda si musí byť istá, že dokáže zvládnuť verejný dlh krajiny. Nemôžeme preto financovať všetko v oblasti verejného sektora, pretože by to zvýšilo verejný dlh štátu. Pri rokovaniach s vládami sa snažíme viesť k stanovaniu priorít aj v tejto oblasti. V súkromnom sektore nie sú žiadne obmedzenia. Každopádne v prípade Slovenska je veľký záujem tak vo verejnom, ako aj v súkromnom sektore.

Na aké dlhé obdobie EIB poskytuje úvery?
- Dĺžka úveru závisí od charakteru projektu. Pri priemyselných projektoch sa pohybuje v rozpätí 8 - 12 rokov. Projekty na infraštruktúru si vyžadujú dlhšie obdobie, zvyčajne 20 - 30 rokov.

Dajú sa podmienky individuálne dohodnúť?
- S každým klientom rokujeme a snažíme sa nájsť čo najlepšie podmienky. V tomto smere sme pomerne dosť flexibilní, klient môže dostať pevnú alebo pohyblivú úrokovú sadzbu, na kratšie či dlhšie obdobie.

Spomínali ste úrokové sadzby. V akej výške sa pohybujú?
- Predtým ako niekomu požičiame, musíme si aj my požičať. EIB má k dispozícii peniaze, ktoré získame na svetových finančných trhoch. Výška sadzieb tak v prvom rade závisí od nákladov, ktoré máme na získanie peňazí. Treba dodať, že si požičiavame za veľmi výhodných podmienok, keďže máme najvyšší možný rating AAA. Musíme však počítať aj so sprostredkovateľskou maržou, ktorá je rovnaká pre všetky členské krajiny EÚ. Nemenej dôležité je riziko spojené s projektom, ako aj garancie.

Sú možnosti EIB niečím limitované?
- V podstate nie, v nových členských krajinách EÚ určite. Rada guvernérov schválila strategický plán pre nasledujúce roky, ktorý má stabilizovať výšku finančnej pomoci v starých členských krajinách únie. U nových členov nie sú žiadne obmedzenia.

Je možné predčasné splatenie úveru? Za akých podmienok?
- Áno, rovnako ako pri iných bankových úveroch.

Vyskytli sa už problémy so splácaním záväzkov?
- Takmer žiadne. Podmienky, za ktorých požičiavame, sú dobré, takže krajiny ani firmy nemajú problémy s platobnou disciplínou.

Ako prebieha kontrola použitia požičaných peňazí?
- Kontrola je už pri posudzovaní projektu. Každý musí spĺňať stanovené podmienky.

Aké najväčšie projekty financovala EIB?
- Najviac peňazí sme poskytli na projekt rýchlovlaku v Španielsku, kam smerovalo jeden a pol miliardy eur.

EIB pri programoch JESSICA, JASPERS a JEREMIE spolupracuje s ďalšími európskymi inštitúciami. Spĺňa táto spolupráca pôvodné zámery?
- Pri programe JASPERS sa na Slovensku rozbiehajú štyri projekty. Zaujímavosťou je, že pri schéme JEREMIE, vytvoreného na podporu väčšej dostupnosti úverov pre malé a stredné podniky, bolo Slovensko prvou krajinou, ktorá ho využila.
01 - Modified: 2003-04-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna včera prelomila 41 SKK/EUR
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 10:24