StoryEditor

Všetci traja sme to zvládli v pohode

12.10.2006, 00:00

"V tej chvíli to pre nás bolo najpragmatickejšie riešenie zo všetkých možných alternatív," spomína Bratislavčanka Natália Mózerová na obdobie spred niekoľkých rokov, keď sa s manželom rozhodli vystriedať sa na materskej dovolenke. A tak v tom čase ročná Deniska jedného dňa zostala doma s otcom a spolu s ním mávala z okna mame, ktorá odchádzala do práce. Jednoducho, žena bola v tom okamihu pilierom, ktorý do rodinnej pokladnice prinášal viac peňazí.
Do kariet im hrali aj nie celkom klasické povolania (manželka pôsobí v umeleckej brandži, manžel je výtvarník a pracuje v školstve), ktoré ich nepripútavali na osem a pol hodiny za pracovný stôl. Keď sa niektorí priatelia alebo známi dozvedeli, že na "materskej" dovolenke zostal Deniskin otec, väčšinou sa čudovali. Spokojnosť mladých manželov a ich dieťaťa ich však presvedčila, že nejde o nič mimoriadne, len o najlepšie možné riešenie danej situácie. Obaja svorne tvrdia, že ak ide o slobodné a premyslené rozhodnutie oboch partnerov schopných otvorene komunikovať a konštruktívne riešiť prípadné problémy, niet sa čoho obávať.
Manželia Mózerovci si navyše boli vedomí toho, že zvolený variant prospeje rodinnému rozpočtu, posilní Natáliino postavenie v práci a neublíži Jánovmu osobnému rozvoju. "Zo začiatku mi bolo ľúto, keď som ráno odchádzala od dcéry, avšak pomohlo mi, keď som si uvedomila, že ak by sme nezvolili túto možnosť, museli by sme ju nechávať u cudzích ľudí alebo striedavo nosiť k jednej alebo druhej starej mame. Takto bola dva roky doma s jedným z rodičov -- s tým, ktorý mal v tej chvíli väčšiu možnosť bez väčších otrasov opustiť na pár mesiacov svoje zamestnanie," uzatvára Natália Mózerová
.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 06:12