StoryEditor

Poradňa

10.08.2005, 00:00

Čo sa stane s úsporami, ak zomrie poberateľ dôchodku zo starobného dôchodkového sporenia?
-- Ak sa zomretému vyplácal pred smrťou (len) doživotný dôchodok, vzniká vdove (vdovcovi) a sirote nárok na vdovský (vdovecký) a sirotský dôchodok. Tento dôchodok vypláca životná poisťovňa, ktorá vyplácala dôchodok zomretému.
Výška vdovského (vdoveckého) dôchodku sa odvodzuje od výšky vyplácaného doživotného dôchodku zomrelého, pričom tento dôchodok sa vypláca vo výške 60 percent doživotného dôchodku zomrelého.
Dĺžka poberania vdovského (vdoveckého) dôchodku je spravidla jeden rok a po roku len vtedy, ak sa vdova (vdovec)
* stará o nezaopatrené dieťa -- po skončení školskej dochádzky ak sa sústavne pripravuje na budúce povolanie, najdlhšie však do 26 rokov veku,
* je invalidná/ý (viac ako 70 percent pokles schopnosti pracovať)
* dovŕšila/l dôchodkový vek podľa zákona o sociálnom poistení.
Sirotský dôchodok sa vypláca po rodičovi alebo osvojiteľovi -- poberateľovi starobného (predčasného starobného) dôchodku a vypláca sa vo výške 30 percent doživotného dôchodku zomrelého. Nárok na sirotský dôchodok nevzniká po zomrelom pestúnovi.
Dĺžka poberania sirotského dôchodku je až do doby, pokiaľ je dieťa podľa zákona o sociálnom poistení nezaopatrené (najdlhšie však do 26 rokov veku dieťaťa) alebo pokiaľ dieťa nie je osvojené.
-- Ak sa zomretému vyplácal pred smrťou doživotný dôchodok s programovým výberom, vypláca
a) životná poisťovňa: vdove (vdovcovi) a sirote vdovský, resp. sirotský dôchodok podľa uvedených pravidiel
b) DSS: vdove (vdovcovi), sirote vdovský, resp. sirotský dôchodok vo výške mesačnej splátky, ktorú poberal zomretý z disponibilného prebytku, pričom táto suma sa delí medzi vdovu (vdovca) a siroty rovným dielom (napr. ak ide o vdovu a dve siroty, tak každý dostane tretinu z dôchodku zomretého).
V prípade, že ku dňu smrti niet vdovy (vdovca) a siroty, pripadne zostatok disponibilného prebytku pozostalým osobám určeným v zmluve, pokiaľ niet určených oprávnených osôb, tak je zostatok disponibilného prebytku predmetom dedenia.

Čo sa stane s úsporami, ak sporiteľ zomrie?
-- Pokiaľ zomrie sporiteľ, čiže občan v období sporenia, všetky úspory z jeho osobného dôchodkového účtu vedeného v dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) získajú oprávnené osoby ním určené v zmluve o starobnom dôchodkovom sporení. Z uvedeného vyplýva, že pri uzatvorení zmluvy, ale aj kedykoľvek neskôr počas sporenia, je vhodné určiť minimálne jednu alebo podľa vlastného uváženia aj viac tzv. oprávnených osôb, medzi ktoré sa v prípade úmrtia rozdelia úspory sporiteľa. Dôležité je myslieť na to, že súčet podielov určených sporiteľom pre jednotlivé oprávnené osoby musí byť spolu 100 percent.
Pokiaľ sporiteľ v zmluve o starobnom dôchodkovom sporení neurčí oprávnené osoby, stávajú sa tieto úspory predmetom dedenia, a to za rovnakých podmienok, ako akýkoľvek iný majetok zomrelého sporiteľa.

Na otázky odpovedal Viktor Kouřil z VUB Generali.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 18:22