StoryEditor

Prognostici tvrdia, že ropa zlacnie

28.03.2006, 00:00

Ropa na svetových trhoch je čoraz drahšia. Za a barel (159 litrov) ropy sa v New Yorku na konci minulého týždňa platilo 64,60 dolára. Ale už v najbližších mesiacoch by sa mal vývoj otočiť a cena v druhom polroku by mala klesnúť pod 60 dolárov. Vo svojej poslednej predpovedi to odkazuje londýnske Stredisko pre globálny výskum energie (CGES).
"Kvôli vysokej cene sa spomaľuje tempo dopytu a postupne sa začínajú spúšťať nové ťažobné kapacity," zdôvodnil pre agentúru Bloomberg optimistickú predpoveď Leo Drollas, námestník riaditeľa CGES.

Ceny v ružových farbách
Americký ExxonMobil nedávno oznámil, že zvýši ročné výdavky na prieskum a ťažbu o viac než pätinu na 15 miliárd dolárov. Na tejto úrovni sa suma udrží najmenej do roku 2010, sľubuje Exxon. Jeden z jeho rivalov -- Chevron -- v tomto roku na podobné účely vydá 14,8 miliardy dolárov, o 35 percent viac než minulý rok.
Práve vďaka narastajúcim investíciám do ťažby možno podľa londýnskeho centra predpokladať, že sa cena ropy v nasledujúcich rokoch pravdepodobne "umúdri". V dlhodobom priemere -- až do roku 2020 -- sa bude pohybovať okolo 40 dolárov.
Zlacňovanie ropy v krištáľovej guli vidia i ďalší experti. "Cena v najbližších štyroch rokoch klesne asi o tretinu," myslí si napríklad Thorsten Fischer z britskej Royal Bank of Scotland. S cenou okolo 40 dolárov v roku 2008 ráta aj Daniel Barcelo z firmy Banc of America Securities.
Prognostici stavajúci na pokles ceny poukazujú hlavne na razanciu, s akou sa kartel OPEC púšťa do zvyšovania produkcie. Saudská Arábia pred niekoľkými dňami oznámila, že začala s ťažbou na ropnom poli Haradh s dennou produkciou 330-tisíc barelov. A to má byť iba začiatok. Počas troch rokov pribudne ďalších 1,2 milióna barelov, sľubuje saudskoarabský minister Alí Naimí.
Za veľmi sľubnú ťažobnú oblasť mimo kartelu sa považuje kanadská provincia Alberta. Jej ropné piesky môžu byť perspektívne skoro také výdatné ako púšť na Arabskom polostrove, tvrdia optimisti. Ibaže existujú aj presne opačné predpovede. Napríklad japonská firma Sumitomo vidí cenu ku koncu tohto roku okolo 80 dolárov, ktorá len tak neklesne. Hlavne kvôli vysmädnutej Číne. S drahou ropou rátajú aj banky Goldman Sachs či Barclays Capital.
Podľa nich sa bude globálny dopyt po rope v nasledujúcich rokoch zvyšovať zhruba o dve percentá ročne, nie o 1,2 až 1,3 percenta ako predpokladá londýnsky CGES.

Miliardy do rafinérií
Slabým článkom zásobovacieho reťazca sú rafinérie. Medzinárodná agentúra pre energiu uvádza, že ich denná kapacita by sa mala do roku 2010 zvýšiť aspoň o desatinu na 93 miliónov barelov.
Trojica arabských členov OPEC -- Saudská Arábia, Katar a Kuvajt -- plánuje do roku 2011 postaviť najmenej desať nových rafinérií schopných spracovať 2,4 milióna barelov denne.
Kuvajt plánuje postaviť za účasti Indie a Číny gigantickú rafinériu na 615-tisíc barelov. Pôjde o prvý projekt so zahraničnou účasťou od roku 1975, keď emirát znárodnil ropný priemysel.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 01:36