StoryEditor

ČSOB vlani klesol zisk

26.02.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Československá obchodní banka (ČSOB) vlani znížila zisk o osem percent kvôli vysokej porovnávacej základni zapríčinenej mimoriadnym príjmom. Po očistení o jednorazové položky však stúpol banke konsolidovaný čistý zisk o desať percent. Najväčšia česká banková skupina v pondelok oznámila, že v minulom roku dosiahla čistý zisk 9,5 miliardy českých korún v porovnaní s 10,3 miliardy za rovnaké obdobie roku 2005. Minuloročné výsledky ovplyvnil výnos 652 miliónov po zdanení z predaja nehnuteľností, ktorý bol však nižší ako mimoriadny príjem 2,3 miliardy z arbitráže so Slovenskom v roku 2005. Po vylúčení týchto vplyvov stúpol vlani konsolidovaný čistý zisk banky medziročne na 8,9 miliardy z 8,1 miliardy.
"Rok 2006 priniesol zvýšenie počtu transakcií, z ktorých väčšina sa uskutočnila prostredníctvom elektronických kanálov, ďalej dynamický rast úverov, vkladov aj spravovaných aktív," konštatoval generálny riaditeľ Pavel Kavánek s tým, že ČSOB prekonala vlastné obchodné ciele. Prevádzkové výnosy banky očistené o mimoriadne príjmy medziročne stúpli o desať percent na 29,4 miliardy korún. Čistý výnos z úrokov, kľúčový prevádzkový ukazovateľ, sa posilnil o 14 percent na 18 miliárd korún.
Dcérska banka belgickej KBC dodala, že objem aktív v správe a vklade klientov stúpol o osem percent, zatiaľ čo obchodné úvery sa zvýšili o 34 percent. Nárast úverov ťahal záujem o pôžičky malým a stredným firmám a o hypotéky. Úverové portfólio malých a stredných firiem sa medziročne rozrástlo o 51 percent, portfólio hypoték o 43 percent. Pôžičky veľkým firmám stúpli o 17 percent.
Skupinu ČSOB tvorí na Slovensku pobočka zahraničnej banky, ČSOB stavebná sporiteľňa, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB DSS, ČSOB Poisťovňa a ČSOB Factoring.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 06:20