StoryEditor

Potter v Prahe -- iba na DVD

28.03.2006, 00:00

Začiatkom apríla vyjde česká a slovenská DVD verzia zatiaľ posledného filmu potterovskej série Harry Potter a Ohnivý pohár. V USA obsadilo DVD hneď v prvý deň najvyššiu priečku rebríčka predajnosti. Podľa spoločnosti Warner Brothers, ktorá prinesie titul na trh, zarobil štvrtý diel v USA celkom 300 miliónov, v ostatných krajinách 600 miliónov dolárov. Popri samotnom filme nájdu kupujúci v balíku aj hru a polhodinový rozhovor s tromi hlavnými predstaviteľmi a scény zo zákulisia. Na disk sa dostal tiež päťminútový rockový koncert Jarvisa Cockera, ktorý bol pôvodne nakrútený pre filmový vianočný ples. Režisér Mike Newell ho nakoniec vystrihol. Podľa neho malo totiž vystúpenie takú silu, že zastavilo dej. Medzi bonusmi sú aj pasáže z prípravy špeciálnych efektov, ktoré vysvetlia pozadie kľúčových podvodných záberov.
Producenti potterovskej série pred časom údajne uvažovali o nakrúcaní ďalších dielov v Prahe. David Heyman však včera oznámil, že filmový štáb definitívne ostáva vo Veľkej Británii. Podľa neho pôvodné ateliéry v Leavesden Studios severne od Londýna zabezpečili všetky podmienky. Práca na piatej časti sa už začala.
Režisér štvrtého dielu Mike Newell tvrdí, že sa o sťahovaní nikdy neuvažovalo reálne. "Hovoríme tomu filmové cvičenie," povedal Newell. Niekto príde s nápadom, že film sa musí nakrúcať lacnejšie, a tak sa začnú študovať možnosti. Padajú návrhy, aby sa šlo do Mexika, Sydney alebo do Prahy... "Nakoniec zistíte, že najlepšie vám je tu vo Watforde." Podľa Newella presúvanie do cudziny nemá zmysel. Všetky kulisy a zariadenia ateliérov sú v Anglicku, ich rozoberaním a premiestňovaním by sa nič nezískalo, najmenej z ekonomickej stránky. Vysoké náklady na presun boli jedným z hlavných argumentov, ktorý presvedčil produkciu, aby sa z Británie nesťahovala. Film sa teda nakrúca prevažne v Leavesden Studios pri Watforde, exteriéry v Škótsku. Heyman sa vyjadril jednoznačne: "Harry Potter zostáva v Anglicku v piatom, šiestom a dúfam, že aj v siedmom dieli. Som rád, že to môžem povedať. Postavili sme skvelú infraštruktúru, bola by škoda rozoberať ju a stavať niekde inde. Nemyslím si, že sa tak niekedy stane." Podľa jeho slov však produkcia o presune naozaj uvažovala. Britská vláda totiž vlani navrhovala zmenu dotácií pre filmárov, čo by Potterovi zhoršilo finančnú bilanciu. Nakoniec si to ministerstvo financií rozmyslelo. Filmoví experti tvrdia, že piaty diel série vzniká s rozpočtom 85 miliónov libier. Praha však predsa len nemusí na Britániu zanevrieť. Hoci Harryho nedostane, nový diel iného úspešného britského seriálu -- Jamesa Bonda -- sa nakrúca prevažne v Česku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 00:42