StoryEditor

Chvála arabskej pohostinnosti

20.10.2005, 00:00

"Jedlo pre jedného vystačí pre dvoch a jedlo pre dvoch vystačí pre troch," hovorí arabské porekadlo a vyjadruje tým fenomén pohostinnosti arabských národov, ktorá má dlhú tradíciu. Jej korene sú v islame. Ten veriacim predpisuje svätú povinnosť pohostiť tak cudzích, ako aj príbuzných a priateľov, nešetriac pritom prostriedky a námahu. Je to akási obdoba nášho príslovia "Hosť do domu, Boh do domu", ale v arabských krajinách sa naozaj dodržiava.

Najprv sa prizerajte
Aj keď váš arabský obchodný partner pozná a ovláda európsku kultúru stolovania, neznamená to, že ju aj prijíma. Preto pri pobyte v arabských krajinách treba poznať aspoň základy tamojšej etikety. Pozvania bývajú zväčša na večeru, pretože pri horúčavách v poludňajších hodinách je vhodné iba malé občerstvenie. Napriek všetkej pohostinnosti by ste pozvanie nemali hneď prijať, ale naznačiť isté váhanie a najprv sa presvedčiť, či to potenciálny hostiteľ myslí vážne, alebo len zo zdvorilosti. Ak pozvanie viac ráz zopakuje, môžete ho prijať.
Keď vás pozvú do arabskej reštaurácie, buďte trocha zdržanliví a radšej sa najprv prizerajte. K stolu si ako prvý sadá najstarší alebo čestný hosť. Ženy -- ak sú vôbec prítomné -- ako posledné. Na začiatku sa zvyčajne ponúka silne osladený zelený čaj v malých pohároch, ochutený lístkami čerstvej mäty. Obchodné záležitosti sa vybavia ešte pred začatím jedla, potom sa už o nich zväčša mlčí. Kúskami teplého plochého chleba, u nás známeho ako pita, zohnutého do tvaru lyžičky, si môžete naberať z desiatok misiek "mezze", najrôznejšie predjedlá, a konzumovať ako jednohubky. Chody hlavného jedla môžete jesť príborom, ale kúsky grilovaného mäsa sa zvyknú zabaliť aj do pity a jesť rukou.
Arabi jedia radi a výdatne. Vzdajte sa svojich zvykov a pokúste sa jesť, koľko vládzete. Hostiteľovi tým preukážete česť. Na tanieri vždy čosi nechajte, inak vám budú stále dokladať. Na záver sa podáva veľmi silná čierna káva, parfumovaná kardamomom alebo inými koreniami, v malých šáločkách bez uška. Podávanie kávy býva znamením, že stolovanie sa skončilo.

Prsty ako príbor
Hoci zriedkavejšie, ale stáva sa, že Európana pozvú na tradičnú večeru, kde sa sedí na zemi a je sa rukou. Sedieť treba so skríženými nohami a v žiadnom prípade nikomu neukazovať podošvy. Považuje sa to za urážku. Aj tu sa začína čajom: hostiteľ nalieva prvý pohár sebe, až potom dokola ostatným (dnes už to nie je záväzné, lebo travičstvo sa nepredpokladá). Ak sa podáva čaj na podnose, naliaty v pohároch, je zdvorilé aspoň raz s vďakou odmietnuť a ponúknuť prednosť hostiteľovi alebo inej úctyhodnej osobe.
Je sa zásadne pravou rukou. Ľavá sa považuje za nečistú (používa sa na telesnú hygienu). Ak ste náhodou ľavák, mali by ste prítomných o tom informovať. Každý sa obsluhuje sám a väčšinou si všetci naberajú z jednej alebo viacerých mís, pričom sa sluší naberať len z tých najbližších. Jesť sa začína, keď hostiteľ povie "Bismillah" (V mene Allaha). Do úst sa naberá iba troma prstami: palcom, ukazovákom a prostredníkom. Štyrmi a piatimi prstami je nenásytník. Mliaskať a grgať nie je zakázané. Naopak, naznačujete tým hostiteľovi, že vám chutí. Je zvykom, že vás budú stále ponúkať do ďalšieho jedla. Keď už nebudete vládať, máte na výber. Buď poviete ako moslim "El-Hamdulillah" (pochválený buď Allah), čím vyjadríte, že ste nasýtený, alebo sa hostiteľovi poďakujete. Potom sa však už nesmiete dať prehovoriť na ďalšie chody, lebo hostiteľa dostanete do neriešiteľnej situácie a začne vás znova vehementne ponúkať.
Ak nechcete, aby vám znova nalievali nápoje, pohárom alebo šáločkou jemne zatraste, čo je signál, že viac si neželáte.

Pozor na alkohol
Mali by ste tiež vedieť, aké zákazy týkajúce sa stravovania platia pre veriacich moslimov, aby ste sa nedopustili faux pas, alebo ešte horšie, urážky. Korán zakazuje konzumovať bravčové mäso, živočíšne tuky, mäso mäsožravých živočíchov, krv, plazy a hmyz. Patrí sem aj mäso zvierat, ktoré neboli porazené podľa islamského rituálu. Dbajte, aby ste tento zákaz neporušili ani pri pozvaní arabského partnera do medzinárodného hotela či európskej reštaurácie a neponúkali, ba ešte horšie, nevedomky neobjednali zakázané jedlá.
Osobitnou kapitolou je alkohol (pochádza z arabského al-kuhul), ktorého pitie je takisto zakázané. Nikdy sa nepokúšajte vášho partnera ponúknuť akýmkoľvek alkoholickým nápojom. Hoci ste ako cudzinec spod tohto zákazu vyňatý, ak sa alkoholu vzdáte, v očiach partnera sa vám to vysoko zaráta. Samozrejme, prísnosť dodržiavania abstinencie sa mení podľa stupňa religiozity krajiny. Napríklad libanonské vína a arak majú starú tradíciu a Irak patril k najväčším konzumentom piva na obyvateľa. Niektorí arabskí partneri, ak sa s nimi už dôvernejšie spriatelíte, si s vami vypijú, ale len v hlbokom súkromí. Mali by ste si tiež zapamätať, že počas pôstneho mesiaca ramadánu by ste cez deň nemali na verejnosti jesť a piť (ani vodu). Prejavíte tým ako cudzinec potrebnú úctu a ohľaduplnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. júl 2024 18:06