StoryEditor

Reakcie fakultných nemocníc z regiónov

Banská Bystrica
Pre štrajk sa v čo možno najbližšom termíne sa rozhodli zamestnanci Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta. Podľa predsedu štrajkového výboru MUDr. Richarda Kulaviaka za štrajk bolo všetkých dvesto zúčastnených zamestnancov. "To nie je štrajk za naše platy alebo proti riaditeľovi. Je to aj štrajk za pacientov, ktorým sa nedostáva takej starostlivosti, na akú majú nárok. Zdravotníctvo je podfinancované. Štátna exekutíva tvrdí, že do rezortu dala tento rok miliardy navyše. Poisťovne však dávajú nemocniciam čoraz menej. Je to chyba reformy, ktorú nechcú kompetentní priznať", konštatoval.
Naopak zamestnanci Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici sú väčšinou hlasov proti zapojeniu sa do avizovaného štvrtkového štrajku zdravotníckych pracovníkov. Podľa šéfa odborov Petra Daubnera nemajú dôvod štrajkovať. Na tento rok totiž podpísali kolektívnu zmluvu s vedením nemocnice. Zostal im týždeň dovolenky aj kratší pracovný čas nad rámec Zákonníka práce. Priemerná mzda zdravotných sestier je asi 13 700 korún a lekárov približne 18 000 korún, čo je nad celoslovenským priemerom.

Trnava
K časovo neobmedzenému štrajku lekárov a zdravotníckeho personálu sa plánujú pripojiť aj vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Podľa šéfa odborovej organizácie Ondreja Ľahkého sa väčšina zamestnancov stotožňuje s požiadavkami ich kolegov z bratislavských nemocníc. Dnes poobede sa osadenstvo nemocnice zíde sa protestnom mítingu, počas ktorého budú opätovne prezentovať svoje požiadavky a definitívne sa dohodnú na podrobnostiach časovo neobmedzeného štrajku.

Košice
Peter Gál z Lekárskeho odborového združenia pri Fakultnej nemocnici L. Pasteura (FN LP) v Košiciach neodpovedal na otázky HN o prípadnej podpore štrajku bratislavských zdravotníkov. "Ďakujeme za otázky, ale zatiaľ nechceme informovať médiá," reagoval Gál. Hovorkyňa nemocnice Kornélia Betáková včera potvrdila, že vedenie nemocnice nemá avizované nejaké opatrenia alebo kroky odborárov na podporu štrajku.
Agnesa Stojničová, predsedníčka ZO Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb, potvrdila, že košická nemocnica je v časovo neobmedzenej štrajkovej pohotovosti, ktorú vyhlásil odborový zväz na podporu uzatvorenia Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na roky 2006 až 2008. "Keďže v našej nemocnici máme uzatvorenú kolektívnu zmluvu do 30. júna, nespĺňali by sme zákonný dôvod na ostrý štrajk, ktorým je spor o uzatvorenie kolektívnej zmluvy. Sme solidárni s našimi kolegami v Bratislave, ktorí doteraz nemajú podpísanú kolektívnu zmluvu," uviedla Stojničová.
"Podľa mojich najnovších informácií sa práve vytvára Asociácia fakultných nemocníc ako ďalší partner na kolektívne vyjednávanie. V nej združené nemocnice by tak mohli mať lepšie východiskové podmienky pri dojednávaní zmlúv so zdravotnými poisťovňami, a tým aj zvýšenia finančných prostriedkov do nemocníc," dodala Stojničová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 13:29