StoryEditor

Kto môže nazrieť do archívu matriky

31.01.2006, 23:00

Matriky už môžu vyhotoviť úradný výpis z matriky alebo nazrieť do nej a robiť z nej výpisy aj iným osobám ako členom rodiny osoby, ktorej sa zápis týka. Umožnila to novela zákona o matrikách (č. 154/1994 Z. z), ktorá platí od februára.
Podľa pôvodného zákona do matriky mohli nazrieť alebo žiadať výpis len:
-- osoba, ktorej súd zveril dieťa do osobnej náhradnej starostlivosti
-- ten, komu zveril príslušný orgán dieťa do dočasnej osobnej starostlivosti
-- osoba, ktorej súd zveril dieťa do pestúnskej starostlivosti
-- takéto právo mal aj poručník, ak sa o dieťa osobne stará alebo opatrovník, o ktorom rozhodol súd
Novela spresňuje miestnu príslušnosť na podávanie žiadostí na zápis do osobitnej matriky v prípadoch, keď o zápis žiadajú štátni občania Slovenskej republiky žijúci v zahraničí, pri návšteve svojich príbuzných v Slovenskej republike. Na zápis do osobitnej matriky treba oznámenie. K oznámeniu musia byť priložené doklady potrebné na vykonanie zápisu v osobitnej matrike. Oznámenie možno urobiť na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky v cudzom štáte, matričnom úrade, v ktorého územnom obvode má občan trvalý pobyt, na matričnom úrade, v ktorého územnom obvode mal občan posledný trvalý pobyt, alebo ktoromkoľvek matričnom úrade, ak občan nemal na území Slovenskej republiky trvalý pobyt.
Zápis do osobitnej matriky sa urobí najneskôr do troch mesiacov odo dňa doručenia oznámenia. V odôvodnených prípadoch sa táto lehota môže predĺžiť najviac o tri mesiace. O predĺžení lehoty a dôvodoch jej predĺženia sa žiadateľ o zápis do osobitnej matriky písomne upovedomí. "Ak nemá ani jeden zo snúbencov trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a príslušnosť nie je možné určiť podľa zákona o rodine, snúbenci môžu urobiť vyhlásenie o uzavretí manželstva na ktoromkoľvek matričnom úrade." Do matriky nemožno zapísať uzavretie manželstva, ktoré je v rozpore s právnym poriadkom Slovenskej republiky.
Čo robí matričný úrad
-- vedie zbierku listín. Tvoria ju listiny, ktoré slúžia ako podklad na zápis, dodatočný zápis, dodatočný záznam alebo ich zmenu v matrike. Matrikár po doručení podkladov na zápis do matriky urobí zápis do matričnej knihy bez zbytočného odkladu. Ak je potrebné zisťovať údaje, ktoré majú byť zapísané, vykoná matrikár zápis najneskôr do dvoch mesiacov od oznámenia o narodení, uzavretia manželstva alebo oznámenia o úmrtí.
Zbierka listín za kalendárny rok sa zakladá na matričnom úrade, ktorý ju najneskôr do 28. februára nasledujúceho roka odovzdá obvodnému úradu.
Čo robí obvodný úrad
-- obvodný úrad uchováva zbierku listín, zabezpečuje jej aktualizáciu a ochranu pred zničením a poškodením a pred zneužitím údajov, ktoré obsahuje. Po uplynutí 100 rokov od posledného zápisu odovzdá obvodný úrad zbierku listín príslušnému štátnemu archívu.
Novela zákona zmenila aj správne poplatky
-- uzavretie manželstva, ak ani jeden zo snúbencov nemá na území Slovenskej republiky trvalý pobyt 5 000 Sk
-- zmena hanlivého priezviska 100 Sk
-- zmena priezviska maloletých detí 1 100 Sk
-- zmena mena alebo priezviska v ostatných prípadoch 3 000 Sk
Poplatok za zmenu priezviska nemusí zaplatiť ten, komu sa priezvisko zmení vyhlásením rozvedeného manžela, že prijíma opäť predošlé priezvisko. Matrike však túto zmenu treba oznámiť do troch mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o rozvode manželstva. Oslobodená od poplatkov je aj zmena mena alebo priezviska pre zmenu zmeny pohlavia, mena a priezviska kvôli nesprávnemu alebo neúplnému zápisu v matrike a zapísanie priezviska osvojiteľa ako priezviska.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 14:49