StoryEditor

Je to tak trochu zasahovanie matke prírode do remesla

04.10.2005, 00:00


Mohli by ste krátko predstaviť medicínsku disciplínu, akou je plastická chirurgia?
-- Plastická chirurgia je medicínska disciplína, ktorá sa dnes považuje za jednu z vrcholov chirurgických disciplín. Plastická chirurgia však nie je nijaký nový objav, jej operačné postupy vznikali už v dávnej minulosti, približne pol druha tisícročia pred naším letopočtom... Základy sa kládli, ako napokon v mnohých ďalších vedeckých disciplínach, predovšetkým v starovekej Indii a Egypte. Stredoveká plastická chirurgia sa najviac presadzovala v Taliansku a vo Francúzsku. Na prelome minulého (dvadsiateho?) storočia sa stáva samostatnou chirurgickou disciplínou, s vyprofilovanými časťami plastickej chirurgie. Zaujímavá je tým, že kým napríklad medicínske odbory sa viac-menej zameriavajú na jednotlivé vekové kategórie pacientov (máme napríklad detské lekárstvo, všeobecné), plastická chirurgia zahŕňa pacientov od dojčenského veku, cez deti, mladých ľudí až po pacientov v poproduktívnom veku. Pochopiteľne, každá veková kategória má iné problémy: u malých detí sú to obyčajne vrodené chyby, ďalej nádorové cievne procesy mäkkých tkanív, v strednom veku zasa pracovné úrazy a tiež nádory mäkkých tkanív, ale aj chirurgie ruky a v staršom veku prevažujú nádorové ochorenia na koži a mäkkých tkanivách.
Má slovenská plastická chirurgia svoju vlastnú históriu?
-- Samozrejme. Siaha do čias spoločného štátu Čechov a Slovákov, teda aj históriu sme začali písať spoločne. Jeden z otcov chirurgie, profesor Burian, začal pôsobiť v Prahe ako plastický chirurg. Jeho žiakom bol neskorší zakladateľ slovenskej plastickej chirurgie profesor Demien (skúsenosti zbieral aj na mnohých zahraničných pracoviskách). Zrod plastickej chirurgie na Slovensku, v Bratislave, možno teda datovať do štyridsiatych rokov minulého storočia. Bolo to asi o tri desiatky rokov neskôr, ako povedzme vo vyspelejších európskych krajinách, no v USA, Nemecku a vo Veľkej Británii sa plastická chirurgia ujala skôr. Plastická chirurgia sa začala profilovať už v rokoch po I. svetovej vojne. Jednoducho si to vyžiadali rozsiahle zranenia na rôznych častiach tela nešťastných vojakov. Veľa ťažkých zranení bolo na tvárovej časti,
tých ľudí bolo potrebné nielen zachrániť, ale vrátiť im čo najvyššiu možnú kvalitu života. Napokon, boli to zväčša mladí ľudia. Na tejto báze sa začala profilovať plastická chirurgia a postupne sa rozšírila až po dnešnú, takzvanú estetickú alebo kozmetickú chirurgiu, ktorá je súčasťou plastickej chirurgie.
V akej pozícii je dnes plastická chirurgia v súvislosti s diagnózami, ktoré má riešiť a liečiť. Zaostáva, alebo má určitý predstih úrovňou vedomostí, praxou či vybavením?
-- Môžem povedať, že plastická chirurgia je vo všeobecnosti dôležitou disciplínou aj pre ostatné chirurgické odvetvia, a poviem to úprimne, že napríklad jedno z najmodernejších odvetví plastickej chirurgie - mikrochirurgia (o ktorej ešte bude reč), kde sa zošívajú cievy v priemere dvoch milimetrov, alebo v mikrochirurgia nervov, kde sa zošívajú periférne nervy na tvári po poškodení, po vrodených chybách. S mikrochirurgiou začala práve plastická chirurgia. Postupne sa mikrochirurgická technika rozšírila aj do kardiochirurgie, kde sa pod mikroskopom prišívajú cievy (by-pass). Možno teda povedať, že v týchto postupoch plastická chirurgia pokračuje, je prínosom pre ostatné chirurgické disciplíny, pretože sa zaoberá celým telom. Napríklad po odstránení ťažkých nádorov hrtana a pažeráka nastupuje plastická chirurgia, ktorá svojimi metódami a technikami rieši tieto náročné defekty. Ďalšou, veľmi dôležitou disciplínou plastickej chirurgie je chirurgia popálenín Môžu byť spôsobené chemickým alebo tepelným účinkom na telo človeka..
Vyskytujú sa v súčasnej medicínskej praxi prípady alebo diagnózy, ktoré plastická chirurgia riešiť nedokáže, resp. nevie?
-- Nebolo by správne povedať, že dnes dokážeme riešiť každý problém. Samozrejme, že sú prípady ľahšie, a sú prípady ťažšie liečiteľné plastickou chirurgiou. To sa napokon vzťahuje aj na celú medicínu. Plastická chirurgia dnes zasahuje aj do transplantačnej medicíny (prenos orgánov, tkanív), čo zasa súvisí s imunologickými problémami. Najnovším trendom v poslednom čase je napríklad transplantácia tváre. To napokon nie je až taký technický problém, zošiť dnes dokážeme najjemnejšie nervy a cievy, no problémom je koža, resp. imunologická reakcia kože, ktorá je z imunologického hľadiska jedným z najreaktívnejších tkanív. Technicky to dokážeme zvládnuť, avšak veci treba domyslieť, pretože v prípade transplantácie tváre ide aj o veľmi významný zásah do identity človeka, do jeho psychiky.
Je plastická chirurgia z ekonomického hladiska finančne náročná?
-- Môžeme hovoriť vo viacerých rovinách. Napríklad pri vrodených chybách ťažko vyliečime pacienta na jeden raz. V prípade rozštepov u malých detí, ktoré operujeme už po narodení, operácie sa opakujú, chce to sústavné pozorovanie až do dospelosti, tímovú prácu (logopéd, čeľustný ortopéd, psychológ), čo všetko stojí peniaze. Finančne náročné však môžu byť aj jednorazové zákroky. Teraz by som sa rád vrátil k spomenutej mikrochirurgii. Zákrok trvá osem, osem a pol hodiny, potrebujeme špeciálne vybavenie, kvalitný mikroskop, pooperačnú starostlivosť, a hoci náklady sú vysoké, vráti sa to nemocnici i poisťovni tým, že pacient sa podrobí zákroku len raz, no najviac z toho profituje pacient. V minulosti sa takéto operácie opakovali tri- aj štyrikrát. Aj z toho vidieť, že plastická chirurgia sústavne napreduje.
Nemáte pocit, pretože zvykne sa hovoriť, že v prípade estetickej, kozmetickej plastickej chirurgie vlastne chirurg zasahuje do diela Stvoriteľa, prírody, a minimálne aj rodičov pacienta, ktorý si chce dať na svojom tele či na tvári čosi skrášliť...?
-- Je to úsmevná, no nie nezaujímavá otázka a počul som už mudrovať na túto tému. Pokiaľ je to možné a nezmeníme človeku identitu, tak robíme, čo si pacient želá, samozrejme, po konzultácii s plastickým chirurgom. V konečnom dôsledku aj tak ide predovšetkým o dušu a až potom o telo. No keď niekto chce mať rovnejší, menší nos, alebo menej tuku okolo pásu či vyhladené vrásky, nech to má. Najmodernejšou technikou v estetickej chirurgii sú určité závesy tváre a vybraných tvárových častí niťami a strunkami, ktoré pomôžu bez väčšej operácie zlepšiť celkový vzhľad tváre. Technika ide stále dopredu... Samozrejme, všetky tieto operácie si pacienti/klienti hradia sami. To totiž nie je liečba tela, ale liečba duše...
Sú to drahé zákroky?
-- Záleží na náročnosti zákroku. Škála je v tomto prípade rozsiahla, povedané ekonomicky, naša ponuka je dostatočne široká. Od najjednoduchších, medzi ktoré patrí napríklad odstránenie znamienok, až po veľmi náročné zákroky predovšetkým na tvári. Za tieto zákroky sa platí v rozpätí od 1 500 do 35-tisíc korún. V porovnaní so svetom je to veľmi lacné. Poviem príklad: v Nemecku auto rovnakej značky stojí v prepočte toľko ako na Slovensku. Približne toľko stoja aj prsníkové implantáty, no zákrok je tam zhruba desaťnásobne drahší. Našimi klientmi -- pretože ľudia, ktorí podstúpia zákrok na zlepšenie svojho estetického vzhľadu, nie sú pacienti -- očakávame, že bude záujem z vyspelejšieho zahraničia. Naša plastická chirurgia má dobré meno a k tomu aj nízke ceny za zákroky... Deje sa tak v stomatológii, prečo by tomu tak nemohlo byť aj v plastickej chirurgii? Vstupnou bránou do tohto regiónu je - Praha. Zahraničný klient tam príde na zákrok, niekoľko dní strávi prehliadkou pamiatok, ktorých Praha ponúka neúrekom, k dispozícii má výbornú gastronómiu, české pivo..., takže celý pobyt vrátane zákroku ho tam vyjde lacnejšie, ako samotný zákrok doma. Po Prahe prichádza Brno a pomaly aj Bratislava, ale naše hlavné mesto ešte len čaká na objavenie. A nielen na objavenie plastickej chirurgie, pretože aj ona potrebuje reklamu, aj o službách našich zdravotníckych zariadení sa občania z vyspelých krajín musia dozvedieť. Myslím si však, že je to otázka krátkeho času. Aký krátky bude ten čas, závisí aj od tohto, koľko peňazí kompetentní investujú do propagácie nášho hlavného mesta v zahraničí ako významnej turistickej destinácie.
Myslíte si, že slovenská plastická chirurgia je konkurencieschopná, že naši lekári by sa uplatnili v spomínanom vyspelejšom zahraničí?
-- Slovenská plastická chirurgia drží krok so svetovým trendom. Aj keď to možno vyznieva ako fráza, je to pravda a možno to zovšeobecniť aj na ostatné medicínske disciplíny. Slovenskí lekári dnes, ani v minulosti nemali žiaden problém uplatniť sa v zahraničí, a nemám na mysli len masovejší odchod našich lekárov a sestier do Českej republiky. Z nášho pracoviska dvaja kolegovia pracujú v Anglicku, takže asi sú schopní a kvalitní. Pozývajú nás na kongresy a workshopy do zahraničia, kde prezentujeme metódy a skúsenosti z našej práce. Niektorí z nás sú členmi medzinárodných komisií, takže svet o nás vie a myslím, že nás uznáva.
Je estetická chirurgia dobrý biznis?
-- Určite by nemal byť stratový, no nielen plastická chirurgia v systéme nášho zdravotníctva je poisťovňami finančne nedostatočne ohodnotená. Preto ťažko povedať, či je to pre nemocnicu dobrý biznis... V západnom svete každý klient vie, koľko ho zákrok bude stáť. Čím kvalitnejšia nemocnica, čím renomovanejší chirurgovia, tým je to drahšie. U nás sa platí paušálne, čo nepovažujem za rozumné. Nie je to dobré ani pre klienta, ani pre nemocnicu.
Privatizácia sa nevyhla ani zdravotníctvu. Je možné privatizovať plastickú chirurgiu?
-- Je to možné, no zatiaľ sa tak deje len v oblasti estetickej plastickej chirurgie, pretože tam klient platí cash. Sú privátne zariadenia, v ktorých pracujú aj zmluvní chirurgovia. Zatiaľ zo strany takýchto zariadení nie je o estetické zákroky veľký záujem, pretože platby z poisťovní nie sú vôbec zaujímavé.
Je o estetické operácie väčší záujem medzi ženami alebo medzi mužmi? Celebrity totiž nie sú len ženy...
-- Pochopiteľne, väčší záujem je predsa len medzi ženami. Vychádza to v pomere asi 5:1 s tým, že pri oboch pohlaviach sú rozdiely v záujme o druhy estetických zákrokov. Prirodzene o operácie prsníkov majú väčší záujem ženy ako muži... Možno sa to zdá smiešne, ale sú prípady, že aj muži majú zväčšené prsné zľazy a chcú vyzerať mužnejšie. Tak potom podstúpia plastickú operáciu. Ženy si viac potrpia aj na celkový vzhľad tváre, muži sa viac sústreďujú na nos a viečka. Korigujeme aj postavu, mám na mysli odsávanie tuku -- ženy majú záujem o oblasť stehien, bokov, muži zasa o brucho.
Máme klientov aj spomedzi celebrít, ale, dovoľte, o tom hovoriť nebudem.
Nie je takýto záujem prejavom narcisizmu, je to prirodzené?
-- Všetko podlieha aj móde a dané je to úrovňou plastickej chirurgie. Dnes ženy šnurovačky nepotrebujú, nepotrebujú ani rôzne vypchávky, apod. To všetko dokáže plastická chirurgia. Najväčším šťastím pre lekára však je, keď sa nám podarí zvýšiť kvalitu života postihnutým deťom, aby sa im vrátila psychická rovnováha. Viete, čo v detskom kolektíve narobia odstávajúce uši alebo rozštep pery?
Stane sa, že klient má záujem o zákrok, ktorý sa nedá urobiť za žiadne peniaze?
-- Stane sa. Odsávanie tuku nie je redukčná metóda, ale slúži na vykorigovanie postavy. Alebo do veľkej tváre nemôžeme urobiť malý nos. Taký zákrok odmietame. S klientom si posedíme, vysvetlíme, aby nemal zbytočne väčšie problémy.
... a čo v prípade ťažkých devastácií tváre po popáleninách alebo po viacnásobných operáciách (napríklad Michael Jackson)...
-- Dokážeme urobiť veľké veci, avšak nepodarí sa to vykorigovať úplne. Treba zvážiť napríklad aj transplantáciu mäkkých častí tváre, pretože tým sa pacientovi zmení osobnosť, identita. Kto dokáže odhadnúť, ako sa mu tým zmení psychika? Je to aj problém spoločenský a legislatívny. Operovať sa dá...
Aký vývoj plastickej chirurgie vidíte v budúcich rokoch?
-- Existujú už menej invazívne metódy pri operáciách tváre (spomenuté vlákna, nite) v prípadoch, keď sme doteraz rezali. Očakávame ďalšiu miniaturizáciu, ďalšie pokroky v imunológii, v klonovaní (v podstate ide o produkciu "náhradných súčiastok").
Som rád, že som sa dal na medicínu. Mal som šťastie, že na svojom prvom pracovisku som pracoval s chýrnymi chirurgami, a tak som sa postupne dostal až k plastickej chirurgii. S akým úspechom, to musia posúdiť stovky mojich pacientov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 10:17