StoryEditor

Benzín ešte môže zlacnieť

21.08.2006, 00:00

Minulotýždňové zlacnenie benzínu môže v najbližších dňoch nasledovať ďalšia úprava cien smerom dole. Dôvodom sú ceny benzínu na medzinárodných burzách. Tie od začiatku augusta klesli o 16 percent, americký benzín je najlacnejší od polovice marca. Podobná situácia je aj na burze ARA v Rotterdame. Pod tlakom týchto správ musíme očakávať pokles maloobchodných cien aj na slovenských čerpacích staniciach. Poelsedné zlacnenie benzínu o 50 halierov zatiaľ nezodpovedá hĺbke pádu cien ropy a benzínu na svetových burzách.
Výrazné straty zaznamenala aj cena ropy, ktorá v piatok prvýkrát od konca júna klesla pod 70 dolárov za barel (159 litrov). Prílišný optimizmus však brzdí fakt, že pod "sedemdesiatku" sa dokázal dostať iba kontrakt, s ktorým sa zajtra končí obchodovanie. Hovoríme o americkej rope s termínom dodania v septembri, ktorá sa za uplynulých sedem dní oslabila o 5,3 percenta. Októbrový kontrakt je mierne drahší.
Pod masívne výpredaje sa podpísali tri správy: ropné pole Prudhoe Bay na Aljaške pokračuje v ťažbe (namiesto avizovaného výpadku 400 000 barelov stráca spoločnosť BP a rafinérie na západnom pobreží USA denne iba 200 000 barelov), pre bezpečnostné opatrenia na britských letiskách stále nie sú všetky lety odbavované v normálnom režime (pokles dopytu po kerozíne zvyšuje tlak na pokles cien ropy) a po mesiac trvajúcom konflikte vstúpilo do platnosti prímerie medzi Izraelom a Libanonom. Očakávaný príchod 15 000 vojakov s mandátom OSN definitívne zažehnal obavy z rozšírenia konfliktu do ďalších krajín Blízkeho a Stredného východu.
Rope nepomohla ani správa o stave amerických zásob. Hoci rezervy čierneho zlata sa znížili o 1,6 milióna barelov, vzhľadom na výpadok aljašského ropného poľa je to stále dobrý výsledok. Nehľadiac na to, že zásoby sú stále mohutné -- o 10 percent vyššie ako priemer za posledných päť rokov. Na investorov majú počas leta výraznejší vplyv informácie o rezervách benzínu. Tie sa znížili štvrtýkrát za sebou, ale keďže koniec motoristickej sezóny je na dosah (4. septembra -- sviatok Labor Day) a rafinérie pracujú stále s veľkou rezervou (sú vyťažené na 91,5 percenta, minulý rok to bolo 93,5 percenta), ani tento fakt ropu nedokázal dostať do zelených čísiel. Po ukončení izraelsko-libanonského konfliktu neexistuje bezprostredná hrozba pre vzostup cien ropy. Ich ešte prudšiemu poklesu zatiaľ bráni neistota v súvislosti s iránskym jadrovým programom a obavy z hurikánov v západnom Atlantiku.
"Medvedia" nálada panuje v celom komoditnom sektore. Minulý týždeň sa výrazne oslabila aj cena zlata (-2,8 %), pšenice (-3 %) a najmä cukru (-8,8 %).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. október 2024 07:12